НОВИНИ


Еродоган поиска наказателно преследване срещу нидерландски политик

15 4502 27.10.2020
Еродоган поиска наказателно преследване срещу нидерландски политик
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде днес жалба срещу крайнодесния холандски политик Геерт Вилдерс заради обиден туит. Повод е публикуван от лидера на „Партия за свободата” пост в социалните мрежи с обидна карикатура на Ердоган, в която е определен като терорист.


Този акт беше осъден от няколко турски официални лица, включително от външния министър Мевлют Чавушоглу,  съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

 

“Фашизмът не е в нашата книга, той е във вашата книга. В нашата книга е социалната справедливост “, заяви Ердоган в неделя на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източната провинция Малатия и определи Вилдерс като „фашист”.

 

Агенцията посочва, че в жалбата до прокуратурата се посочва, че публикуваната от холандския политик карикатура няма нищо общо с понятието „свобода на словото”. Ердоган настоява за наказателно преследване срещу нидерландския политик по член „Посегателство срещу честта и достойнството на президента на Турция”.

 

Припомняме, че в края на 2016 г. съдът в Амстердам призна Вилдерс за виновен за нанасяне на обида на определена общност и подтикване към дискриминация, но не му наложи исканата от прокуратурата глоба от 5000 евро. Депутатът бе съден за изявления от 2014 г., в които обеща "по-малко мароканци" в Холандия. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама