НОВИНИ


Прокуратурата прецизира обвинението си срещу проф. Асена Сербезова

9 5768 30.10.2020
Прокуратурата прецизира обвинението си срещу проф. Асена Сербезова
Проф. Асена Сербезова

Софийската районно прокуратура презицира старото си обвинение срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. Припомняме ви, че тя бе подведена под наказателна отговорност за интервюта по БНР и БНТ, дадени по време на извънредното положение.


Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми с лекарствоснабдяването Софийската районна прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемия.

 

Разследването срещу Сербезова е от първите седмици на извънредното положение. То приключи с внасяне на предложение за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и налагането само на глоба заради чистото ѝ съдебно минало.

 

На 14 септември състав на Софийския районен съд прецени, че повдигнатото ѝ обвинение  по почти не използаван текст от НК е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита и прекрати дело.

 

Новото обвинение е старото, но детайлизирано - за „заблуждаващи знаци за тревога“, допълва БНР.  Предстои делото отново да влезе в съда, а междувременно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е регистрирана жалбата на Асена Сербезова срещу действията на българската прокуратура.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама