СВЯТ


Народът не спи: Бунтът срещу забраната за абортите в Полша продължава

6 5243 31.10.2020
Народът не спи: Бунтът срещу забраната за абортите в Полша продължава
Twitter

Не стихва вече над седмица недоволството срещу решението на Върховния съд на Полша за още рестрикции в закона за абортите. Хора от цяла Полша се стекоха във Варшава за деветия пореден ден от началото на демонстрациите. Това е най-масовата проява в страната от избухването на гражданското недоволство срещу решението на магистратите.


ФрогНюз припомня, че с решението на Върховния съд на практика се въведоха още ограничения в и без това рестриктивния закон, забраняващ абортите. С него вече не се допуска премахване на плода и при случаи на малоформации, с което на практика единствено се позволяват аборти при забременяване вследствие на изнасилване или кръвосмешение.

 

Активисти и защитници на правата на жените реагираха незабавно и заляха площадите в страната. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Същевременно в рамките на няколко дни полският президент Анджей Дуда обърна позицията си на 180 градуса, като според последното му изказване държавният глава изглежда даде крачка назад в мнението си за рестрикциите и заяви, че жените все пак трябва да имат тези права.

 

Президентът Анджей Дуда съобщи, че ще предложи закон, който да я разреши прекъсване на бременността, ако се разбере, че детето ще бъде мъртвородено. Хората обаче са решени да се борят докрай за либерализиране на закона за абортите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама