НОВИНИ


Адвокати с призив към ВСС да не се спира работата на съда

0 5156 03.11.2020
Адвокати с призив към ВСС да не се спира работата на съда

Обединението на свободните адвокати се обърна към ВСС да не се спира напълно работата на съда, каквото предложение ще се разгледа днес в Съвета. Защитниците от организацията ще се присъединят към насрочения протест. По неофициална информация се подготвя ваканция за магистрати от 15 ноември до Нова година. Ето какво се казва в позици на адвокатите:


Обединението на свободните адвокати се обръща и към Висшия адвокатски съвет и всички Адвокатски съвети в страната, които са призвани да защитават интересите на адвокатите, с призив да предприемат незабавни и твърди действия за недопускане на евентуалните промени в закона, като се противопоставят на предвижданите нови ограничения и като подкрепят планирания Национален протест на адвокатурата, насрочен за 4 ноември.

 

Адвокатите, като упражняващи свободна професия, бяха изключени от всички мерки за справяне с последиците от COVID 19 и повторното преустановяване провеждането на открити съдебни заседания би имало още по-тежки последици за българските адвокати и техните клиенти –граждани и юридически лица. Всички представители на професионалните общности твърдо защитиха интересите на своите членове, което не може да се сподели за адвокатските органи, които не обясниха на обществото последиците за адвокатите и не предприеха активни действия за тяхното компенсиране, се казва още в писмото на Обединението на свободните адвокати.

 

Общо 64 души са съдиите и съдебните служители в системата на административното правораздаване, които са с Covid-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички заети в административните съдилища у нас, показват данните към 2 ноември 2020 г.

 

Заболели или контактни на лица с доказан Covid-19 в момента са общо 30 съдии, което е почти 8% от всичките 377 административни съдии в България. Общо 34 са съдебните служители с активна коронавирусна инфекция или са под карантина като контактни на лица със заболяването на територията на цялата страна. Това е  3,06% от всичките 1111 съдебни служители, заети в системата на административното правораздаване, сочат актуалните данни.

 

Към вчерашна дата, 2 ноември 2020 г. други 28 души са били в очакване на резултатите си от проведени PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с Covid-19. В случай, че при някои от тях се докаже заболяването, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама