ПОЛИТИКА


Манолова: Борисов е опасен за нашето здраве с клиентелата от чиновници и присъдружни фирми

11 7849 03.11.2020
Манолова: Борисов е опасен за нашето здраве с клиентелата от чиновници и присъдружни фирми
Мая Манолова

Безплатни PCR тестове, увеличаване цената на клиничната пътека за COVID-19, лекарите да могат да работят по повече от един договор, патронаж за самотните хора под карантина, командироване на държавни служители в помощ на РЗИ, увеличаване на колите в градския и публичен транспорт са сред мерките, за които Манолова призовава Борисов и парламента


Борисов е опасен за нашето здраве с клиентелата от чиновници и присъдружни фирми в здравната система, категорична е Манолова

Борисов изтърва COVID-19 кризата. Вината и отговорността, че хората умират в линейки, в търсене на легло в болница и не успяват да стигнат до лекар, са лично на Бойко Борисов. Той разполагаше с осем месеца да начертае стратегия, да състави план и да подготви здравната система за втората вълна на коронавируса.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция относно състоянието на здравната система в условията на втората вълна от COVID-19.

 

Премиерът и Министерският съвет са напълно абдикирали от отговорността на държавата за живота и здравето на гражданите. Намирането на легло в болница, линейка, лекар, който да прегледа и лекува, дори на болнично заведение и на пари за PCR тест са оставени в ръцете на отделните граждани.

 

Правителството е свирило команда „отстъпление" и е оставило гражданите да се спасяват който както може. Абдикацията на премиера, Министерския съвет и Националния оперативен щаб от отговорностите им, е престъпно бездействие и груба политическа безотговорност.

 

За какво ни е правителство, ако всеки се спасява сам? За какво ни е премиер, който 8 месеца не разбра какво да прави? Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, без който не те приемат в болница.

 

Не е вярно, че няма достатъчно легла и болници. Имаме най-много болници в света на глава от населението. Имаме и медицински специалисти, но голямата част от тях не са ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19, защото нямаме организация и управление на кризата.

 

Защото извънболничната помощ е малко или повече изолирана от борбата с COVID-19. Защото медици и болници бездействат заради спрения планов прием, а в същото време една шепа лекари и сестри в малкото разкрити COVID-19 отделения са на ръба на изтощението. Грижата за болните е стоварена изцяло на главите им.

Борисов е до такава степен неадекватен на ситуацията, че дори не разбира, че провалът му е закономерно следствие на водената години наред погрешна здравна политика. Това, че си създал клиентела от чиновници и присъдружни фирми, че си напълнил администрацията с "калинки" може и да не бие на очи в спокойна ситуация, но в дните на криза не само се вижда ясно, но се превръща в заплаха за националната сигурност. Такава администрация може да измисли само нови заповеди със заплахи и рестрикции.

 

Те не могат дори да разберат, че с репресии не можеш да получиш добра медицинска помощ. Ще получиш само страх и още по-лоши резултати.

 

Борисов и правителството не просто са безполезни. В тези дни те са опасни за нашето здраве и не само!

 

Настояваме правителството и Народното събрание незабавно да предприемат всички необходими мерки за организация и финансиране на борбата с епидемията от COVID-19. Това включва, без да се ограничава до:

 

Стимули за всички медици и лечебни заведения.
Увеличаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, докато се разкрият достатъчно отделения и клиники за прием на пациенти с усложнено протичане на коронавирус.
Едновременно с това да се спре действието на така наречената Национална здравна карта и да се премахне забраната за НЗОК да сключва договори за нови дейности и с нови структури.
Има много други болести, които са по-смъртоносни от COVID-19, как може да ги оставим без медицинска грижа? Настояваме веднага да се отмени забраната за извършване на планови дейности в лечебните заведения. Лекарите ни не са достатъчно компетентни, за да могат да отделят и заразно болните от останалите. Правили са го и го правят непрекъснато и до сега.
Предлагаме незабавно да се увеличи финансирането на всички дейности в извънболничната помощ, в това число и на звената за неотложна помощ и да се заплаща допълнително на личните лекари за всеки лекуван от тях пациент с COVID-19 в домашни условия.
След като инфекционистите и пулмолозите са малко, защо им забраняват да работят на две и повече места? Премахнете забраната за лекари да работят на повече от едно място по договор с НЗОК, иначе никога няма да ви стигнат специалистите.
Правителството да осигури безплатни PCR тестове и други за всички, които се нуждаят от изследване за коронавирус.

 

Парите за повече тестовете обаче ще са пари на вятъра, ако не търсим и не изолираме контактните лица. За това настояваме кабинетът незабавно да командирова държавни служители в подкрепа на РЗИ. За връчването на предписания за карантина не се изисква специално образование и квалификация, трябват хора и организация.

 

Настояваме за фокусирана защита на хората в риск – в домовете за възрастни хора, психиатриите и социалните институции. Правителството да осигури на общините и необходимите допълнителни средства за осигуряване на храна и лекарства на хората, поставени под карантина, най-вече на самотните възрастни хора в малките градове и селата.

 

Вместо да затваряте училища и университети, измийте улиците и ги мийте редовно! Това ще има много по-голям ефект срещу разпространението на заразата.
Удвоете или утроете превозните средства в публичния транспорт, така че в един рейс или един вагон да пътуват по-малко хора и да не са в такъв непосредствен контакт един с друг.

 

Господин Борисов, времето изтече! Действайте или си вървете! Ако продължават да умират хора, защото са оставени без медицинска помощ, гневът на хората ще Ви залее.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама