НОВИНИ


Адвокати излязоха на протест против предложението за съдебна ваканция

4 4535 04.11.2020
Адвокати излязоха на протест против предложението за съдебна ваканция
БГНЕС

Адвокати излязоха на протест срещу решението за съдебната ваканция. На демонстрация пред Съдебната палата в столицата се събраха представители на цялата гилдия. Протест има във Варна и в Бургас.


Вчера Висшия съдебен съвет застана зад идеята съдилищата да затворят до края на годината, въпреки призивите на адвокати от цялата страна. Днес с остра позиция излезе и Висшия адвокатски съвет.

 

Пред окръжния съд във Варна се събраха юристи, за да изразят недоволството си от намерението. По техни думи подобен ход ще наруши правата на гражданите и ще забави правораздаването.

 

Също така посочват, че от началото на пандемията досега няма никакви икономически мерки в подкрепа на гилдията.

 

Съдебната ваканция все още не е факт. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в парламента следващата седмица.

 

Не искаме помощи от държавата, искаме да работим за хляба си. С този призив бургаски адвокати излязоха на протест срещу готвената съдебна ваканция.Подобно затваряне на съдилищата ще лиши гражданите от правосъдие, адвокатите – от препитание, а магистратите – ще натовари с отложени дела, коментираха протестиращите.

 

До момента са изхарчени десетки милиони за електронно правосъдие, а не се създаде възможност за дистанционна работа, коментира юристът Момчил Момчилов:

„Пропуснати бяха много месеци през летния период, след края на извънредното положение до момента, да се направят необходимите промени в процесуалните закони и да се допусне възможността за провеждане на дистанционни съдебни заседания в електронна среда. Всички знаете, в нашия регион, зимата, когато завали сняг, най-лесното решение за властите е да затворят отсечката до Карнобат, вместо да се извършва снегопочистване. Нещо подобно се се предвижда в момента и със съдебната система“, каза Момчилов по БНР.

 

Лишават ни от възможността да работим за хляба си и обричат 15 000 адвокати и техните семейства, добави Калоян Кръстевич: „За нас, за разлика от другите предприятия, не се предприемат никакви компенсации. Както държавата плаща на големи предприятия като Центъра за градска мобилност или пък на футболния клуб „Лудогорец“, коментира Кръстевич.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама