НОВИНИ


/на живо/ Битката за Белия дом: Байдън все по-близо до победата. Броенето продължава

54 21934 06.11.2020
/на живо/ Битката за Белия дом: Байдън все по-близо до победата. Броенето продължава
”The Telegraph”

Продължават обратите при изборите в САЩ. Кандидатът на демократите Джо Байдън успя да обърне играта в Мичиган и така “сините” са на път да спечелят изборите за президент, въпреки че Доналд Тръмп успя да спечели доста ключови щати. Към този момент Байдън има 264 при нужни 270 гласа, а Тръмп остава зад него с 214.


Пелоси определи Байдън за следващия президент на САЩ

 

Нанси Пелоси посочи Байдън като следващият американски президент. Изявлението й идва, въпреки че броенето на бюлетините не е приключило. Към момента кандидатът на демократите има преднина в Невада и Пенсилвания, а в Джорджия гласовете ще бъдат преброени повторно.

 

Пелоси е демократ и председателят на Камарата на представителите. Пред журналисти тя заяви, че днес е "щастлив ден" за страната, защото Байдън е решен да обедини хората.

 

От щаба на другия кандидат - сегашния президент Доналд Тръмп, продължават да твърдят, че има измами и настояват съдът да се намеси.

 

Преднината на Байдън в Пенсилвания и Невада се увеличава. Резултатите при преброяването в двата щата може да решат изхода от изборите.

 

Възможен обрат в Аризона

 

Не се изключва възможността за прибързано обявена победа на Джо Байдън в щата Аризона. След като демократът обърна резултата от вчерашния ден републиканецът Тръмп набира преднина, която в момента значително е скъсила разликата между опонентите в Белия дом.

 

Под 1.5% е разликата между Байдън и Тръмп. В момента демократът води с почти 44 хиляди гласа. Преброени са 90% от бюлетините.

 

Повторно ще броят бюлетините в Джорджия

 

Повторно преброяване на бюлетините ще има в щата Джорджия.

 

Това заявии държавния секретар на щата, който е и от републиканската партия, Брад Рафенспергер. Той обеща прозрачност на процеса.

 

Джо Байдън успя да поведе пред опонента си с 1 579 гласа, след продължителна битка. Към момента са обработени и по-голямата част от бюлетините.

 

Поредни обрати в битката за Белия дом. Байдън поведе в Пенсилвания

 

Пореден обрат в битката да Белия дом. Кандидатът на демократите Джо Байдън обърна резултата в щата Пенсилвания. В момента преднината е именно на "сините", въпреки че в продължение на поне два дни републиканецът Тръмп водеше сериозно - с около 10%.

 

От вчера обаче разликата между двамата се топи, докато тази сутрин тя падна под 1%. В момента Джо Байдън води пред опонента си с близо 5 600 гласа.


.

Байдън започва да доминира в Джорджия

 

Над 1000 гласа е вече разликата между кандидатите за президент на САЩ в Джорджия. След продължителна битка за щата кандидатът на демократите Джо Байдън вече има 1097 гласа преднина пред опонента си Доналд Тръмп. 

 

 

Броенето в ключови щати продължава

 

Четири ключови щата напредват в броенето на бюлетините. Засега в три от тях допълнителни гласове има за Байдън.

 

Ето и резултатите в проценти:

 

Джорджия (при 99% обработени бюлетини) - +917 гласа за Байдън
Невада (при 89% обработени бюлетини) - +11 438 гласа за Байдън
Пенсилвания (при 94% обработени бюлетини) +18 229 гласа за Тръмп
Аризона (при 90% обработени бюлетини) +47 052 гласа за Байдън

 

 

New York Times: Обратът в Джорджия ще покаже смяна в политическите нагласи

 

Кандидатите за Белия дом бяха в задънена улица през по-голямата И Байдън, и Тръмп имаха по 49.4% от гласовете в щата, но въпреки това предимство имаше кандидатът на републиканците. След преброяване на отсъстващите бюлетини рано сутринта в петък, Байдън дръпна напред с 917 гласа.

 

Това и исторически обрат в гласуването. Щата Джорджия е бил печелен от демократите за последно през 1992 г. , а преди четири години Тръмп печели над 200 000 гласа срещу Хилари Клинтън именно от там. Подобен успех в Джорджия ще покаже смяната в политическите нагласи.

 

Исторически обрат: Байдън повежда в Джорджия

 

Исторически обрат в щата Джорджия. Демократът Байдън повежда пред Тръмп с малко над 900 гласа. Двамата кандидати за Белия дом са с изравнени проценти към момента, като са обработени 99% от бюлетините. Към момента и двамата имат по 49.4% от гласовете.

 

Демократът е получил 2 449 371 гласа, а Тръмп - 2 448 454.

 

Какво е нужно на Тръмп и Байдън, за да спечелят изборите

 

Кандидатът на демократите Джо Байдън има нужда от два щата, за да получи нужните 270 гласа. От своя страна републиканецът Тръмп се нуждае от три щата.

 

Някои неверни твърдения от страна на Тръмп през последните часове:

 

Доказателствата

 

Тръмп: Имаме сигнали, които наистина са ужасяващи. Вярваме, че ще има много съдебни оспорвания, защото имаме безброй доказателства.

 

Фактите: Към този момент Доналд Тръмп не е представил никакви доказателства за систематични проблеми при гласуването и преброяването на вота.

 

Сагата в Пенсилвания

 

Тръмп: Партийни демократи в Пенсилвания са позволили приемането на бюлетини три дни след гласуването. Нещо повече - смятаме, че броят невалидните бюлетини без пощенски марки или каквато и да е било идентификация.

 

Фактите: Върховният съд на държавата, а не “партийните демократи“, разпореди бюлетините, попълнени преди края на изборния ден, да бъдат получени до три дни по-късно и все пак да бъдат преброени.

 

Сагата в Джорджия

 

Тръмп: Изборният апарат в щата Джорджия се ръководи от демократите.

 

Фактите: Невярно. Изборите в щата се наблюдават от републиканец - държавният секретар Брад Рафенспергер.

 

Легалният вот

 

Тръмп: Ако преброите легалните бюлетини, печеля от раз. Може да се опитат да откраднат изборите от нас, ако преброят нелегалните бюлетини.

 

Фактите: Това е безпочвено. Нито помощниците на предизборната кампания на Тръмп, нито изборните служители са установили значителен брой “незаконни“ гласове. Това е една от основните тези на Доналд Тръмп - че изборите по пощата не са законни, но те са проведени съобразно държавните изборни правила.

 

Изключително оспорвана продължава да е битката за Белия дом и към този момент. Все още не е ясно кой ще бъде следващият президент на САЩ, а в някои ключови щати резултатите са почти или напълно изразвени.

 

До вчера Тръмп водеше значително в щата Пенсилвания. Байдън обаче започна да го догонва и към момента разликата между двамата се е стопила до 0.3%. Напрегнато е и в щатите Невада и Джорджия. В Джорджия кандидатите за Белия дом са с напълно изравнени проценти при 99% обработени бюлетини.


.

.

.

Washington Post: Байдън се готви да обяви победата си на изборите в САЩ


Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън може да обяви победата си на изборите за държавен глава в петък. Според информация от източници на вестник The Washington Post, във връзка с това Секретната служба на САЩ засилва мерките за сигурност в град Уилмингтън (щата Делауеър), където се планира изявлението на Байдън.

Както разказват събеседниците на изданието, представители на предизборната кампания са уведомили Секретната служба, че Байдън ще продължи да използва конферентната зала в Уилмингтън, където вой вече държа реч тази седмица. В тази връзка Тайната служба изпрати там отряд от свои агенти.

Една от основните задачи на американската секретна служба е да защитава президента и вицепрезидента, както и кандидатите за тези позиции.

 

Доналд Тръмп с изявление: Спрете измамата, крадат изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е измамен в изборите и ще отнесе въпроса до Върховния съд в изявление в Белия дом.

Той изрази увереност в победата си на изборите "с исторически рекорден брой". Ако погледнете легитимните гласове, аз печеля неоспоримо, заяви Тръмп.

„Ако смятате незаконните гласове, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас”, допълни той.

Тръмп заяви, че настоява за спиране на преброяването на "гласовете, дошли със закъснение", и се похвали с успехи на много места.

„Вече спечелих решително много критични щати, включително големи победи“, изтъкна той.

По-рано в социалните мрежи той написа: "Спрете измамата".

Повече от ден и половина президентът на САЩ не се беше появявал публично. Малко преди да говори в Белия дом, изявление към нацията направи съперникът му Джо Байдън, който призова към спокойствие.

 

Байдън: Не се съмняваме, че когато броенето приключи, сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители

 

Джо Байдън даде кратко изявление. В него той за пореден път изрази увереност, че ще е победител в надпреварата с Тръмп.


Той поиска всички да запазят спокойствие докато броенето на гласовете продължава, предадоха световните агенции.


Не се съмняваме, че когато броенето приключи, сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители. Затова, моля всички да запазят спокойствие, каза Байдън пред журналисти.


Броенето вече завършва, много скоро ще разберем всичко, изтъкна Байдън, цитиран от ТАСС.

 

Тръмп: Навсякъде побеждавахме и изведнъж числата ни започнаха магически да изчезват

 

Тръмп със своя версия за изборните резултати до този момент. Той е на мнение, че гласуването по пощата е опорочено.

Президентът Тръмп за пореден път се обяви за победител на президентските избори на брифинг в Белия дом и обвини демократите, че се опитват да узурпират властта с "нелегални" гласове.

"Ако броите легалните гласове, аз побеждавам с лекота. Ако броите нелегалните, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас".

След това държавният глава се похвали за убедителната победа във "Флорида, Охайо, Айова, Индиана и много други" и разкритикува предизборните агенции за грешните проучвания.

Тръмп има право само за първия от изброените щати. Повечето експерти действително го дадоха на Байдън, но с условието, че това все пак е Флорида - трудно предсказуема заради шарения си демографски състав. На тези избори бе подценен ефектът от нападателната реторика срещу "социалистите" в Демократическата партия, която оказа въздействие върху вота на кубинците.

Що се отнася до Айова и Охайо - повечето изследвания ги даваха 50 на 50. Ден преди изборите най-престижната организация за проучвания "Селцър" съобщи, че Тръмп ще победи в Айова с преднина от 7 процента.

Трудно би могло да се намери проучване, което да дава дори реалистичен шанс на Байдън в Индиана.

"Нямаше никаква "синя" вълна, както изследователите предрекоха, това беше погрешно. Вместо това имаше голяма "червена" вълна", което медиите признаха, бяха много впечатлени".

Президентът посочи успеха на републиканците на изборите за Сенат и посочи, че в надпреварите в Южна Каролина и Кентъки демократите напразно са инвестирали 200 милиона долара, пише clubz.bg.

Държавният глава подчерта, че "това е годината на републиканската жена" - никога преди не са били избирани толкова много жени от Републиканската партия в Конгреса. Той обърна внимание на факта, че от 60 години за никой републикански президент не са гласували толкова много хора от малцинствен етнически произход. Тръмп отбеляза, че донорите на Демократическата партия в национален мащаб са били банкери от Уолстрийт, докато на Републиканската партия - полицаи, фермери и други.

"Демократите са партията на големите донори, масмедиите и големите технологични компании. Републиканците се превърнаха в партията на американския работник, това се случи".

След това Тръмп отново се нахвърли върху "фалшивите анкети", чиято цел била да създадат инерция за демократите и да държат републиканците у дома.

Президентът посочи, че е спечелено дело в Пенсилвания, където на наблюдатели не им било позволявано да следат броенето.

"Навсякъде побеждавахме и изведнъж числата ни започнаха магически да изчезват. Гласуването по пощата унищожи системата, покварява хората. Бяхме напред в Северна Каролина и все още водим, но с по-малко, защото отнякъде намират гласове. Магия е как тези изпратени по пощата гласове са в една посока".

 

 

Властите в поне два района в колебаещия се щат Пенсилвания (осигурява 20 гласа в Избирателната колегия) спряха обработката на бюлетините от общите избори в САЩ. Това съобщиха в четвъртък Си Ен Ен и Ен Би Си.

 

Съдия в Мичиган отхвърли съдебен иск на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп, подаден в опит да спре преброяването на гласовете в щата, предаде "Ройтерс".

Съдия Синтия Стивънс отхвърли иска по време на съдебно заседание и заяви, че планира да издаде писмено решение утре. В Мичиган, който осигурява 16 гласа в избирателната колегия, Байдън води с разлика от около милион гласа.

 

Близо два дни след затваряне на избирателните секции все още няма ясен победител в предизборната надпревара в Съединените щати. Все още не е приключило броенето на гласовете в някои щати. Засега кандидатът на демократите Джо Байдън има по-добри шансове за спечелване на нужните 270 гласа от електоралната колегия. По данни на Асошиейтед прес той разполага с 264, а досегашният държавен глава републиканец Доналд Тръмп - с 214. Данните и прогнозите в различните медии обаче се различават.

За момента няма обявени официални победители в щатите Аризона, Аляска, Джорджия, Невада Пенсилвания и Северна Каролина.

 

Припомняме ви, че победител в изборите в САЩ не винаги става кандидатът, спечелил най-много от гласовете на гласоподавателите. На предишните избори през 2016 г., в които опонент на Доналд Тръмп бе Хилари Клинтън, тя отбеляза убедителен превес във вота, но решаващияте гласове в т.нар. избирателна или електоралан колегия отидоха за Тръмп. (може да видите кой щат колко гласа има в нея от графиката по-долу)

Вотът за него през 2016 г. бе 62,984,828 гласа срещу 65,853,514 за Хилари, което в проценти бе съответно 46.1% срещу 48.2%.

 

В момента от наличната информация става ясно, че за  Джо Байдъ са гласували 72,364,354 от избирателите, а за Тръмп 68,838,697. Освен най-висок вот Америка отбелязва и рекордна избирателна активност - над 68%.

 

"Престрелка" между Тръмп и Байдън в Туитър.

Истинска престрелка между двамата опоненти за президентския пост на САЩ се разрази и социалната мрежа Туитър. Тръмп продължава да настоява броенето на гласове да бъде прекратено незабавно, както го прави от мига, в който бе даден край на изборния ден. От своя страна Джо Байдън настоява, че всеки гласт трябва да бъде пребрен.

 

 


.

 

 

Днес върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се подигра със състоянието на демокрацията в Съединените щати, визирайки обвиненията в "изборна измама", отправени от настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Вижет какво заяви Хаменей ТУК.

 

Може ли Върховният съд на САЩ да се намеси в изборите?

Това се питат мнозина, след вчерашното изявление на Доналд Тръмп. По думите му на президентските избори в САЩ има измами и обеща да сезира Върховния съд. Щабът му вече  подаде жалби срещу преброяването на гласовете в щатите Мичиган, Пенсилвания и Джорджия.

Според експерти обаче, за да се съгласи най-висшата съдебна инстанция да се намеси, резултатите на двамата кандидати трябва да са изключително близки, а аргументите на Тръмп – солидни, пише БТА, като цитира статия на Шарлот Плантив от Франс прес.

За да бъде ограничен рискът от разпространение на Covid-19, повечето щати разшириха възможността за предварително гласуване, включително по пощата. Над сто милиона американци се възползваха от тази възможност, като поставиха рекорд.

От лятото Доналд Тръмп се противопостави на гласуването по пощата с аргумента, че при него е по-лесно да има измами.

Седмица преди изборите Доналд Тръмп номинира Ейми Кони Барет за член на Върховния съд, като заяви, че иска тя да е вече върховен съдия, за да може да участва в решаването на евентуални съдебни спорове във връзка с изборите. Барет беше категорична, че политиката и решаваните казуси няма да имат нищо общо.

Върховният съд на САЩ, обвиняван, че е все по-политизиран, може да се изкуши от това да защити своята легитимност, като остане настрана от спора, посочва още Франс прес .

 

Докато продължава инфарктното очакване и последните резултати, вотът на американците за Конгрес на САЩ изглежда напълно ясен.


.

Към 12 часа все още в шест щата няма яснота кой печели гласовете. Два от щатите се водят ключови за вота, един от тях е традиционно за демократите, а три гласуват традиционно за републиканците. От графиката се вижда, че интригата продължава с пълна сила.


.

Източник: telegraph.co.uk

 

Ето и известният резултат към 12 часа днес:


.

 

 

Междувременно в няколко щата избухнаха протести пред изборния център. Привърженици на Тръмп призоваха да се “спре кражбата” на гласове.

 

 

Какво знаем до тук:

 

- Джо Байдън е кандидатът за президент, спечелил най-много гласове в историята на Съединените американски щати. Надпреварата за Белия дом обаче все още тече, а резултатите са твърде близки, за да се посочи ясен победител


- По информация на “Асошиейтед прес” Байдън трябва да спечели само още един щат, за да получи необходимите 270 гласа, за да стане следващият американски президент


- Щатовете Джорджия, Северна Каролина, Пенсилвания, Невада и Аляска трябва да обявят резултати. Байдън има известна преднина в Невада, а демократите смятат, че ще надделеят над Тръмп в поне един щат - Джорджия или Пенсилвания, където до вчера имаше разлика от над 10%, но към момента тя се е стопила драстично в полза на Байдън. Тръмп от своя страна ще вземе гласовете в Аляска, а в момента води и в Северна Каролина


- Аризона остава под въпрос. “Асошиейтед прес” и консервативната медия “Fox News” посочват, че победата ще отиде при Байдън. Други медии обаче не са толкова сигурни в резултата. Предизборният щаб на Тръмп обявява сигурна победа именно там

 

В продължение на часове разсликата между Байдън и Тръмп в Мичиган бе по-малко от 0.5%. В момента обаче, при обработени 99% от бюлетините кандидатът на демократите води с над 2%.


.

Ожесточена е борбата в Невада. При преброени 75% от гласовете Байдън води пред Тръмп с едва 0.9%. Ако кандидатът на демократите успее да вземе и този щат, броят на гласовете ще бъде необходим на Джо Байдън да стане следващия американски президент.

 

.

 

Погледите са насочени и към щата Джорджия. През вчерашния ден там значителна преднина имаше Доналд Тръмп, но в момента той води пред Байдън с по-малко от 1%. Резултатът е при 98% от преброените бюлетини.


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама