НОВИНИ


МП се сети да въвежда електронно правосъдие

2 4428 05.11.2020
МП се сети да въвежда електронно правосъдие
Министерството на правосъдието

Министерството на правосъдието предлага да се намали с 15% държавната такса по граждански дела, когато молбата за защита и съдействие на лични или имуществени права е подадена в електронна форма чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). За целта съдилищата се задължават да осигуряват на страните възможност за заплащане на таксите по електронен път.


За улеснение на участниците в наказателното производство се въвежда и възможност за електронно уведомяване на пострадалите по хода на делото, както и връчването онлайн на призовки, съобщения и книжа на обвиняем, свидетел, частен тъжител, частен обвинител, граждански ищец, граждански ответник, а на защитника и повереника - ако те се съгласят да ги приемат.

 

Това са само част от проекто разпоредбите в пакета от законодателни промени, свързани с въвеждането на електронното правосъдие. Измененията и допълненията на Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани днес за обществено обсъждане на сайта на МП и в Портала за обществени консултации, дават възможност на хората в досег с правосъдието да извършват в електронна форма процесуални действия и да се изготвят електронни съдебни дела, съобщават от правосъдното ведомство.

 

Малко по-рано днес стана ясно, че адвокати настояват за електронен обмен на документи като противоепидемична мярка, така че работата на съдилищата да продължи, без да се препятства правораздаването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама