НОВИНИ


Гардиън: Главният лъжец на САЩ счупи собствения си рекорд за неистини

23 7432 06.11.2020
Гардиън: Главният лъжец на САЩ счупи собствения си рекорд за неистини
вестник ”Гардиън”

Всичко изглежда като един последен отчайващ ход на един страхлив властелин, който усеща как властта се изплъзва от ръцете му неумолимо.


В четвъртък американският президент влезе в залата за брифинги в Белия дом. Тази зала е видяла много от предишните му възходи. Като онзи път, в който предложи използването на белина като лек срещу COVID-19.

 

Тръмп изрази своя не просто несправедлив, но и изключително опасен поглед върху изборния процес тази седмица. Според настоящите тенденции изглежда, че Тръмп ще загуби битката за Белия дом. Вероятно това е опит за сплашване и спиране на медиите да обявят победител идните няколко часа. Подобно изказване рискува и избухването на протести и насилие от привържениците на Тръмп, които едва ли не бяха насърчени да смятат Джо Байдън за нелегитимно избран държавник.

 

Помръкнал и победен, Тръмп отправи неверни твърдения по време на своето изявление.

Ако броите законния вот, аз печеля от раз", каза той с безизразно лице. "Те могат да се опитат да ни откраднат изборите, ако преброите незаконните гласове, тези които са дошли по-късно".

 

Това беше смело, драматично изказване с безброй внушения и без каквото и да било основание.

 

Тръмп вече няколкократно е отхвърлял значението на предполагаемата намеса на руски хакери в изборния процес преди четири години. Сега обаче намекна, че социологическите проучвания били зловеща заплаха. Той определи предварителните проучвания като намеса в изборния процес от страна на медиите.

 

“Тези наистина фалшиви социологически проучвания ... са създадени, за да задържат нашите гласоподаватели у дома. Да създадат илюзията за преднина на Байдън и да намалят способността на републиканците да набират допълнителни средства. Бяха наречени потиснически анкети", посочи Тръмп.

 

Политици определиха изказванията на президента като “лъжи на всеки пет секунди”. И то не просто малки лъжи, а своеобразни ядрени оръжия.

 

Тръмп хвърли в тенджерата и малко расизъм “за вкус”, като насочи вниманието си към Филаделфия и Детройт - и двата града в катите Пенсилвания и Мичиган са с мнозинство от чернокожи в големите градове.

 

"Те се опитват да подправят избори и ние не можем да позволим това да се случи. Детройт и Филаделфия са известни като две от най-корумпираните политически места навсякъде в страната ни", посочи Тръмп.

 

Всичко това идва от устата на мъж, който по време на цялата си кариера с в сферата на имотите е успял да усъвършенства тънкото изкуство "хипербола на истината". И въпреки това изказването му звучи нереалистично:

 

"Смятаме, че ще спечелим много лесно изборите. Смятаме, че ще има много съдебни спорове, защото имаме толкова много доказателства, които вероятно ще стигнат до най-висша съдебна инстанция в страната. Не можем да имаме кражба на избори по този начин".

 

Има обаче и противоречие. В друго изявление Тръмп заяви, че е предсказал този провал през цялото време. Старите му лъжи са доказателство за новите му неистини:

 

"Говоря за това от много месеци с всички вас и много категорично казах, че бюлетините за изпращане по пощата ще бъдат катастрофа. Чуваме истории, които са истории на ужасите".

 

След 16 минути изказването му от залата за брифинги в Белия дом приключи. Не обърна внимание на редица шумни въпроси от страна на журналистите. Дори на най-простите такива.

 

"Никой не може да обвини Тръмп, че не е успял да се справи. Това беше рекордно изпълнение на главния лъжец в страната. Прочетох или гледах всички речи на Тръмп от 2016 г. Това бе най-лъжливата от всички, които някога е произнасял", написа в Twitter Даниел Дейл от CNN.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама