НОВИНИ


Адв. Камен Добрев: Управляват ни мутри, за които здравето и животът дори на децата ни няма никакво значение

7 7332 07.11.2020
Адв. Камен Добрев: Управляват ни мутри, за които здравето и животът дори на децата ни няма никакво значение
Адв. Камен Добрев

Helpkarma се разви до тези размери (събрани за три години суми за над 21млн. лв.) благодарение на милосърдието на българина, но и на държавата, която умишлено закри функциониращия Фонд за лечение на деца в чужбина.


 Поредна поръчкова акция на ГДБОП и прокуратурата през април 2016 г., при която шефът на Фонда бе показно арестуван, със снимки и видеа на евра до брошури на институцията, за присвояване и неправомерно разходване на средства. Истинският "проблем" беше не само непослушанието на Павел Александров, но гражданският съвет към Фонда, който си позволяваше да осигурява контрол и публичност при разглеждане на заявленията и разходване на средствата, какъвто при Косьо от "Кредисимо" очевидно не е имало. Повече от четири години, специализираната прокуратура не успява в опитите си делото на Александров да "тръгне" в съда. След закриване на Фонда, функциите се поеха от НЗОК и от тогава - пълен хаос и никакъв граждански контрол.


Нормативно, основно задължение на държавата е да закриля здравето на своите граждани (чл.52, ал.3 от КРБ), чрез осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ, в това число и чрез заплащане на най-съвременни методи за лечение в чужбина, ако такива не се прилагат в страната. (чл.2 и чл.82, ал.1, т.8 от Закона за здравето).


На практика обаче, управляват ни мутри, за които здравето и животът дори на децата ни няма никакво значение. Колко безобразия ще правят занапред, зависи от нас и нашата реакция.


Днес, от 10:00ч., от БОЕЦ сме пред Алекснадровска болница, където единствената у нас Клиника за трансплантация и нефрология предстои да бъде преструктурирана в Covid отделение.

 

Адв. Камен Добрев, Фейсбук


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама