НОВИНИ


Захариева: Нека Скопие не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите

12 4202 10.11.2020
Захариева: Нека Скопие не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите
Екатерина Захариева, министър на външните работи

Външният ни министър Екатерина Захариева за пореден път заяви - София не може да даде зелена светлина за старт на преговорите за членство на Скопие в ЕС, защото преговорната рамка не гарантира интересите на страната ни.


Тази позиция България изпрати и се очаква и днес да защити на лидерската среща в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани, която ще се проведе онлайн и е председателствана от София, посочи Захариева пред БНТ.

 

Днес в столицата пристига и македонският премиер Зоран Заев.

 

“Повече от година и половина настояваме за по-интензивно изпълнение на договора за добросъседство със Скопие. По наша оценка единствено в частта за туризъм имаше постигнат напредък, т.е. виждаме увеличение на туристопотока в двете страни. Това, обаче, съвсем не е достатъчно”, посочи Захариева и още веднъж категорично заяви - югозападната ни съседка не спазва подписания Договор за добросъседство.

Такива обвинения се чуха и от страна на Скопие.

 

Външният ни министър отправи призив към Република Северна Македония да не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите по неизпълнение на договора.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама