НОВИНИ


Европейският съд за правата на човека осъди Русия за унизително отношение към Навални

5 4141 10.11.2020
Европейският съд за правата на човека осъди Русия за унизително отношение към Навални
Алексей Навални

Европейският съд за правата на човека осъди отново Русия за унизително отношение към опозиционния лидер Алексей Навални, предаде БТА.


В края на август 44-годишният Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома.

 

Няколко дни, след това той бе преместен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок", разработено за военни цели по съветско време. Москва отрече тези твърдения.

 

Германските изводи бяха потвърдени от френска и шведска лаборатории. През септември Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите". В началото на октомври Навални обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Към този момент той все още се намира в Германия и се възстановява.

Решението, постановено днес от съда, е по жалба, внесена от Навални и друг руски опозиционер - Вадим Гунко. 

 

Съдът постанови днес с единодушие, че Русия е нарушила текстове от Европейската конвенция за правата на човека, забраняващи унизителното или нехуманно третиране, правото на свобода и сигурност, както и на справедлив процес.

Москва ще трябва да плати 8500 евро на Навални и 7500 евро на Гунко за причинени морални щети.

 
Европейският съд за правата на човека вече е осъждал много пъти Русия за малтретиране на Навални - адвокат по професия и активист, борещ се срещу корупцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама