НОВИНИ


Просветният министър: Може ли неграмотни родители да ограмотяват деца?

10 4726 12.11.2020
Просветният министър: Може ли неграмотни родители да ограмотяват деца?
Красимир Вълчев

Категорична и остра позиция срещу затварянето на училищата и преминаването към онлайн обучение в цялата страна изрази министърът на образованието Красимир Вълчев. Думите му идват след множество призиви на родители и преподаватели процесът да премине дистанционно.


Учители вече подават масово молби за отпуски и за напускане заради епидемията. Много от тях се страхуват за здравето си, а освен всичко попадат и в рискови групи - по-голямата част от преподавателите в България са в пенсионна и предпенсионна възраст. Вече има редица случаи на починали учители, заразени са стотици.

 

Образователният министър обаче е категоричен - това не е решение. По думите му по този начин ще се намали натискът върху здравната система, но не и върху системата на образованието. Изолиране на децата според него ще бъде пагубно.

 

“Категорично не сме съгласни със затваряне на всички училища. Това ще бъде проблем за образователното развитие на голяма група ученици до края на годината, не обсъждаме такъв вариант. Ще направим всичко възможно децата да учат присъствено", посочи днес Вълчев.

 

По думите му МОН продължава да търси разумните, балансирани и локални решения. Той категорично заяви, че не става въпрос за прехвърляне на отговорност от централната към местната власт.

 

"Това прави работата ни много по-трудна, но е по-ефективна, не сме всевиждащи в София, не режем най-добре, когато режем с една и съща ножица", каза министърът.


"Когато преобладават страхът, молбите за отпуски, нормално е да се премине временно към обучение в електронна среда. Въпросът е колко временно. След 3-5 седмици ситуацията ще бъде ли по-нормална? След три седмици какво ще се промени? Ще кажем - още три седмици, защото пак има епидемична ситуация, а след това - още три”, смята Вълчев и допълни:

 

“Най-тежките седмици за нея тепърва предстоят. Те ще дойдат с традиционните грипни вируси - предупреди министърът и попита: Може ли неграмотни родители да ограмотяват деца - говоря за първи клас. В такива семейства загубите клонят към 100%. За тези деца училището е единствената българска образователна среда. Ако искате, в него получават и по-добра храна”, категоричен бе просветният министър.

 

Редуването на присъствено с електронно обучение ще започне до една, две седмици и ще продължат до Коледа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама