НОВИНИ


Гореща точка: Беларус. ЕС плаши с още санкции заради смъртта на протестиращ

14 4432 13.11.2020
Гореща точка: Беларус. ЕС плаши с още санкции заради смъртта на протестиращ
Twitter, радио "Свободна Евлопа"

31-годишният Роман Бондаренко бе зверски пребит от полицията в Минск. По-късно почина в болница от раните си. Вчера хиляди граждани излязоха със свещи на площада, за да почетат паметта му, а днес Брюксел заплаши режима в Беларус с още санкции.


Кризата в страната се задълбочава все повече. Вече месеци наред продължават демонстрациите срещу Александър Лукашенко, който спечели 80% от вота на президентските избори. Смята се, че резултатите са манипулирани, за да може Лукашенко, който управлява вече 26 години, да затвърди диктата си. При протестите се стига и до сериозни сблъсъци с властите. Има хиляди ранени, стотици задържани. Бондаренко е поредният загинал.

 

Свидетели твърдят, че 31-годишният мъж е бил задържан, след сбиване с цивилни граждани, които се опитали да премахнат червено-белите панделки, символ на протестното движение в Беларус. От вътрешното министерство отрекоха да имат общо със смъртта на Бондаренко.

 

Лукашенко упорито продължава да отрича обвиненията за изборни измами. Верен съюзник на властта продължава да е Москва, а към момента по нищо не изглежда Лукашенко да има намерение да се оттегли. На фона на всичко това идва поредната порция санкции от Запада.

 

"ЕС продължава категорично да осъжда насилието на беларуските власти срещу протестиращи, лица, които участват в движението за демокрация, независими медии, представители на гражданското общество или обикновени беларуски граждани. ЕС вече наложи санкции срещу 55 лица, отговорни за насилието и сплашването и е готов да въведе допълнителни санкции", подчерта говорителят на външнополитическата служба на ЕС.

 

Миналата седмица Европейският съюз официално наложи санкции срещу Александър Лукашенко. Според Брюксел ръководителят на републиката е отговорен за репресиите срещу опозиционните кандидати за президент и мирни протестиращи, както и за сплашването на журналисти.

 

Това е вторият пакет от индивидуални санкции на Брюксел срещу Минск. Първият влезе в сила на 2 октомври: тогава списъкът включваше 40 души, замесени, според ЕС, в насилие срещу протестиращи и фалшифициране на резултатите от гласуването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама