НОВИНИ


Д-р Павлина Михайлова: Борисов апелира да се дарява кръвна плазма. Не му ли казаха, че няма апарати?

5 6941 13.11.2020
Д-р Павлина Михайлова: Борисов апелира да се дарява кръвна плазма. Не му ли казаха, че няма апарати?

Когато Бойко Борисов апелира на хората да даряват кръвна плазма, някой не му ли каза, че няма апарати?! Разбирате ли какъв парадокс е това. Какво да говорим на хората, къде да отидат?! Какво да ви кажа, нямам думи. Сдобиваме се с между 20 и 30 дози плазма на ден, като една доза може да помогне на един болен. От друга страна исканията на лекарите са за минимум 60-70 дози на ден, което засега е непосилно.


Това каза възмутена д-р Павлина Михайлова по БТВ.Тя обясни: "Кръвната плазма с антитела се взима от  преболедувал от коронавирус. Тази плазма може да се прелее на тежко болен. Лекуващият лекар решава дали да прелива плазма. Има контраиндикации. Тя се прилага в даден период от заболяването. Наша задача е да се обучават лекари, защото не искаме методът да бъде компрометиран. Тя се прелива в хора, които са рискови пациенти в средно до тежко състояние.

 

Има и усложнения от прилагането на метода. Има много желаещи да даряват плазма. Те са много упорити и настоятелни. Много позитивни хора има и това е радващо на фона на държавната пасивност.

 

До 65 години трябва да си, не е добре да имаш придружаващи заболявания, да не си прекарал хепатит. Само в два центъра се дава кръвна плазма - във ВМА и в Националния кръвен център, където има два апарата. От понеделник ще започне да рабати и центъра във Варна, където надявам се ще има също два апарата.  Трябва да отворят врати в Плевен и Стара Загора. Но засега не са отворили. Апаратът струва 20-30 000 лева и всеки център може да се оборудва. Една доза плазма може да помогне на един болен".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама