МИСТЕРИИ


”Спейс Екс” изстреля успешно астронавти на мисия до МКС

0 6268 16.11.2020
”Спейс Екс” изстреля успешно астронавти на мисия до МКС
БГНЕС

Спейс екс изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция.


Частната американска компания транспортира астронавти на НАСА и по този начин слага край на деветгодишната зависимост от Русия, след като американските совалки бяха изведени от експлоатация. От 2011-а  полетите с хора на борда бяха извършвани с руски кораби „Союз“, отбелязва Франс прес и БНР.

 

Капсулата „Дракон“ беше изстреляна с ракета „Фалкон 9“ в 2,27 ч. българско време от центъра „Кенеди“ в Кейп Канаверал. Основателят на Спейс Екс Илон Мъск наблюдаваше от дистанция, защото е с положителна проба за коронавирус.

 

За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът Майк Пенс, който  заяви, че това е нова ера за Америка в изследването на космоса.

На борда на капсулата са един японец и трима американци, сред които Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия , и Шанън Уокър, единствената жена от екипажа.

 

Скачването с Международната станция е планирано за 6 ч. българско време във вторник.  Успехът на НАСА беше приветстван и от действащия президент Доналд Тръмп, и от демократа Джо Байдън, който ще замени Тръмп в Белия дом през януари. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама