НОВИНИ


Надя Шабани: Законът няма да реши проблемите, ако няма етични стандарти при даренията

1 4146 17.11.2020
Надя Шабани: Законът няма да реши проблемите, ако няма етични стандарти при даренията
Надя Шабани

Всяко законодателство, което създава добри условия за развитие на средата, не е такова, което да си мислим, че ще реши всички проблеми. Ако ние не извървим собствения път за това да развием добрите етични стандарти, те да бъдат ясни на дарители и на цялата общественост, ако не се говори за това, законът няма да реши проблемите.


Това каза пред БНР Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право. 

 

Коментарът е по повод разследването на bTV за платформата HelpKarma. Нейни членове са взимали огромни суми от пари, дарени за лечение на деца и възрастни хора. От дарените средства са отпускани пари за погасяване на кредити. 

 

"Не са малко изискванията, които има към организациите с обществена полза. Те имат изисквания ежегодно да подават отчети и към Националната агенция по приходите, към Националния статистически институт, но по-важното при тях, което би гарантирало дарителите е, че организациите в обществена полза задължително подават всяка година годишен, не само финансов отчет, но и годишен доклад за дейността, в който трябва подробно да опишат за какво са набрали, парите, данни за дарителите, какво са постигнали с тези пари и какъв е резултатът за тези, които подкрепят", коментира още Шабани.

 

По думите й всяко лице, което смята, че организацията извършва дейност, която противоречи на закона, включително и не изпълнява задълженията по закон, може да поиска прекратяване на организацията.


"Има инструменти. Тези инструменти трябва да дават един обективен контрол от страна на институциите, а не както преди повече от 20 години при една друга епоха, гражданските организации тогава имаха ресорни министри, които изпълнителната власт контролираше дейността на организациите", допълни Шабани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама