НОВИНИ


Още пари за здраве, криви сметки или изчезнали милиони?

13 3946 18.11.2020
Още пари за здраве, криви сметки или изчезнали милиони?
Томислав Дончев БГНЕС

Продължава тенденцията управляващите да се хвалят повторно за отпуснати милиони. Този път “новината”, обявена от вицепремиера Томислав Дончев, е за допълнителни 80 милиона, които ще бъдат пренасочени в системата на здравеопазването. Интересно е обаче, че същите тези 80 милиона се завъртяха в информационния поток и миналата седмица.


“80 млн. лева допълнително за ОП “Развитие на човешките ресурси“ – финансирането се осигурява от новия инструмент React.EU. С тези средства ще бъдат покривани разходите за допълнително възнаграждение на всички медици на първа линия, които се борят с пандемията”, обяви Дончев. 


Преди точно седмица обаче след правителственото заседание, проведено онлайн, Борисов обяви, че ще бъдат отпуснати 80 милиона лева, които да подпомогнат здравната система в последните три месеца от годината. Тогава премиерът заяви, че средствата дошли от успешната борба с контрабандата и престъпността. 


“С посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лева,” обясни Дончев. 


Данните са объркващи и може би това не е случайно. Но дори това да е друга порция от 80 милиона, сметката не излиза. Спестените пари от контрабанда, които по думите на Борисов възлизат на 80 милиона лева, заедно с въпросните допълнителни средства от от новия инструмент React.EU правят внушителни 160 милиона. 


Въпросите са няколко.


За грешка в сметката ли иде реч? Претопляне на едноседмична манджа с цел пиар? Или някъде по пътя са се загубили едни 40 милиона?


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама