НОВИНИ


България не може да бъде енергийно независима

44 5389 27.02.2010
България не може да бъде енергийно независима
Министър Трайков каза, че има обявен конкурс за консултант по проекта Белене

България не може да бъде енергийно независима, освен ако не минем на въглища, ток и вятър, защото това са нашите ресурси, заяви в “Седмицата” по Дарик радио министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.



Във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене” той заяви: “От самото начало казах – ще видим какво има налице за АЕЦ “Белене” и какво може да се направи от тук нататък, разгледахме предложенията, сега разглеждаме възможностите, водим преговори с Русия от няколко месеца”.

Министър Трайков потвърди, че загубите за България по проекта “Белене” ще са близо 2 милиарда евро ( включително неустойките) и единственият път, по който трябва да се върви е “Възможно ли е повече да не харчим и да не загубим тези 2 милиарда”, убеден е министърът.

Трайков допълни още, че вече има обявен конкурс за консултант за „Белене”, който трябва да направи оценка на техническите и икономическите показатели, анализ на пазара и да намери подходящи стратегически инвеститори.

”Има вече вложени пари, трябва да се оцени какво е похарчено – инвеститорът, който дава парите ще придобие 49% от проекта и след продължаване на работа, компанията може да вземе заем от руснаците (ако не е намерен стратегически инвеститор)за да завърши проекта, каза още Трайчо Трайков.

Министърът заяви, че има възможност АЕЦ  „Белене” да бъде построена изцяло с финансиране от руска страна, като в същото време да остане европейски структурирана, така че в нея да може да влезе и друг стратегически инвеститор.

Министърът заяви, че не може да става и дума, че няма да се продължава животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и това няма връзка със строителството на „Белене“. Страната ни е невинна по случая с ТЕЦ  „Марица Изток“, но може да загуби 36 млн. евро. Без сероочистващите инсталации ще спрат блоковете и централата трябва да си ги плати.

Столична община не иска Топлофикация „София“ заради дълга й, но ако няма развитие, държавата ще търси на кого да я продаде, каза Трайков.

Новината за „Булгартабак“ бе, че ще се продава и фирми са били готови да купят дружеството на цена от 1 млрд. евро нагоре, отбеляза министърът. До края на годината трябва да има финансово приключване на процедурата, а консултант е най-добрата компания, заяви Трайчо Трайков.

Според министър Трайков „Булгартабак“ няма как да е участвал в контрабанда на цигари, но фирми, които купуват от „Булгартабак“ могат да участват в такава контрабанда.

ОПИТ ЗА СЪБУЖДАНЕ НА (ЗА СЕГА) МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Зависимости в правоъгълен триъгълник
Теорема 1: Всеки катет в правоъгълен триъгълник е средногеометричен на хипотенузата и проекцията му върху нея.
Питагорова теорема: Сборът от квадратите на катетите в правоъгълен триъгълник е равен на квадрата на хипотенузата. a2 + b2 = c2.

Независимости
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. и е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

На 28 септември 1960 г. Сенегал обявява независимост. Населението празнува 7 дни.

През 1871 г. Ботев издава в. „Независимост”.

Ивайло Балабанов написва „Българско стихотворение”:

Момчета, знам, че вече ви дотегна
и хлябът сух, и голата ракия,
и тежкото небе на тази бедна
страна, в която няма прокопсия....
Великите й царски идеали
днес вече са митичен архаизъм.
България търгува със парцали
от раклата на своя комунизъм.
България е гладна просякиня.
С душа поциганена, необута,
тя проси чуждоземна милостиня
по пътя между Лондон и Калкута.

"Независимостта е състояние на духа, а не въпрос на пари" - Пабло Неруда
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама