НОВИНИ


Захариева възмутена от думите на властта в Северна Македония. За борисовите си трае

9 5434 19.11.2020
Захариева възмутена от думите на властта в Северна Македония. За борисовите си трае
Екатерина Захариева

Външният министър Екатерина Захариева се възмути от сексизма и омразата на управляващите в Северна Македония. В същото време тя не изрази подобно мнение към думите на премиера Бойко Борисов от скандалните записи, които взривиха обществото.


"Такъв сексизъм и такава омраза... Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз. Аз не го приемам лично. Не може така, съжалявам. Ще кажете - свобода на медиите? Но ние им казахме - прекалявате вече! Не съм чула някой да използва обиден език към македонските жени, мъже, деца, политици... Може да имаме противоречия, но... ето това е причината! 30 години стимулираш държавна политика, основана на чиста омраза към българския народ, няма как да започнеш разговори за членството в ЕС", каза тя.

 

Вицепремиерът обясни, че България цени съседите си и има интерес от това държавите от Западните Балкани да имат европейска интеграция. Захариева обаче каза, че поведението на македонците не е от вчера или днес. Антибългарската кампания се обостря до толкова, че публикациите в медиите се увеличават.

 

"Това е пресметнат риск", отговори тя на въпрос какво България би загубила от казването "НЕ" на Северна Македония за членство в ЕС.

"Аз не мога да повярвам, че е добре за гражданите на тази държава да бъдат възпитавани в омраза към съседите си", добави още Екатерина Захариева.

Тя отрече България да е била притискана от Германия. Вицепремиерът смята, че дори Северна Македония се е заблудила, че може върху България да има натиск. Захариева обаче даде да се разбере, че ЕС не работи по този начин.

 

По друг казус стана ясно, че МВнР е влезло в конфликт с президентството. Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначението на бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния. 

 

"Ще предложим друг човек. За някои други предложения за три държави още нямаме върнато решение.  Нямаше проблеми със съгласуването на Ангел Чолаков за Анкара", обясни Екатерина Захариева. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама