ПОЛИТИКА


Депутатите ”се спънаха” във вето на президента Румен Радев

4 7593 19.11.2020
Депутатите ”се спънаха” във вето на президента Румен Радев
Румен Радев БГНЕС

Депутатите не успяха да преодолеят ветото на президента Румен Радев върху Кодекса за търговското корабоплаване.


"За" повторното приемане на закона и преодоляването на ветото гласуваха 93 народни представители, "против" - 61 , "въздържали се" -18, с което ветото не беше преодоляно.

 

Съгласно правилника за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121.

 

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създава текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глобата от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.


Според Радев от текстовете не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Той смята, че така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.


При дебата депутатите от БСП застанаха на страната на Радев, а от ГЕРБ посочиха, че мотивите му са общи и оскъдни.


Иглика Събева от ГЕРБ коментира, че мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага.


Според нея предложенията за промени в кодекса са заради организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама