НОВИНИ


ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

3 4112 19.11.2020
ЕС готви икономически санкции срещу Беларус
Александър Лукашенко

ЕС се подготвя да разшири санкциите срещу Беларус заради погазването на протестите срещу оспорваното преизбиране на Александър Лукашенко за президент. Санкциите предвиждат забрани за пътуване и запор на имущество.


Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

 

Той уточни, че това е било поискано от повечето европейски страни. По неговите думи се предвижда ЕС да въведе санкции за организации и дружества от Беларус. Борел добави, че по много въпроси отношенията между ЕС и Минск ще бъдат понижени от политическо на техническо равнище.

 

Върховният представител заяви, че властите в Минск отказват да разговарят с ЕС и не предприемат никаква положителна стъпка в последните месеци. Борел съобщи още, че е предал на европейските правителства предложение за преразглеждане на отношенията с Минск.

 

Той допълни, че Съветът на ЕС ще разисква отново през декември отношенията със САЩ. По неговите думи днес въпросът е бил обсъден, но предстои обособяването на общ европейски подход за задълбочаване на сътрудничеството със съюзниците от САЩ. "Надявам се на общ подход, не очаквам да говорим с един глас, но да казваме едно и също", поясни Борел. 

 

От август досега ЕС на два пъти наложи санкции срещу граждани на Беларус, включително на Лукашенко.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама