НОВИНИ


75-години от началото на Нюрнбергските процеси

8 4280 20.11.2020
75-години от началото на Нюрнбергските процеси
Херман Гьоринг по време на делото Euronews

75 години се навършват от началото на първия в историята трибунал срещу военните престъпления. На 20 ноември 1945 започват Нюрнбергските процеси - съдебните дела срещу държавните лица, замесени във Втората световна война и Холокоста.


Процесите започват само шест месеца след капитулацията на Нацистка германия. Град Нюрнберг пък все още е в руини след бомбардировките.

 

На съд се изправят 22 високопоставени офицери по обвинения във военни престъпления. Сред тях са и двама от най-големите генерали на Хитлер и неговият втори командващ, Херман Гьоринг. Хитлер го определя за свой наследник и за заместник във всичките му длъжности.

 

Присъдите варират - от 10 години лишаване от свобода до смърт. Един от осъдените на смърт е именно Гьоринг, който е осъден на смърт чрез обесване. Той обаче се самоубива с отрова в килията си. Много от ешелоните на Нацистка Германия така и не се изправят пред съда. Хитлер се самоубива през април 1945 г. Гьобелс се самоубива заедно с жена си, след като отравя шестте си деца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама