НОВИНИ


Тенорът Камен Чанев почина след усложнения от COVID-19

13 5895 26.11.2020
Тенорът Камен Чанев почина след усложнения от COVID-19
Камен Чанев

След усложнения от COVID-19 почина оперният певец Камен Чанев. Обещаващият български тенор загуби битката с инфекцията след 10-дневно лечение в Университетската болница в Стара Загора.


Чанев си отиде от белодробна емболия – едно от най-честите усложнения от COVID инфекцията, съобщават от Държавната опера в града.

 

Поклонението пред паметта на Камен Чанев ще е на 28 ноември от 10 до 13 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.

 

Кариерата на тенора започва през 1992 г. на сцената на Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години.

 

Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на сцените на големите оперни театри в Европа, Азия и Съединените щати. Има престижни ангажименти на сцената на Виенската Щатсопера – в ролите на Де Грийо в „Манон Леско“ и на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“. Пее и на Арена Ди Верона в ролята на Калаф в „Турандот“.

 

В състава на оперната трупа на Държавната опера в Стара Загора Чанев е от 2016 година. На 6 ноември за първи път той изпълни ролята на Отело в едноименната опера на Джузепе Верди.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама