НОВИНИ


Инфекционист: Това е война и всички трябва да го разберат

17 4688 28.11.2020
Инфекционист: Това е война и всички трябва да го разберат
проф. Марияна Стойчева

Това е война и всички трябва да го разберат. Очаква се активността на вируса да продължи още година, година и половина и само ваксина може да прекърши възходящата тенденция. Хора, лекарите и медицинските работници, които застават на пътя на смъртта не отиват защото това е тяхната работа. Това е подвиг. Нека всеки помисли какво той самият може да направи, за да се справим с всичко, което ни връхлетя.


Този призив отправи в ефира на bTV инфекционистът от проф. Марияна Стойчева, началник на инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

 

"Пациентите, които постъпват в болница (с коронавирус), са много тежки. Това са хора с много тежки придружаващи заболявания. За съжаление, тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Това са рискови фактори с висока значимост. За съжаление, не можем да помогнем на всички. Голяма част от тях загиват", посочи още инфекционистът.

 

По нейните думи превръщането на болница „Св. Мина“ в Пловдив в специализирано лечебно заведение за болни с коронавирус е щяло да облекчи положението, но все пак "Свети Георги" е най-голямата болница в града и през нея са минали 900 пациенти с COVID-19.

 

"Много се надявам и вярвам, че мерките ще имат ефект, защото това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата", заяви още тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама