НОВИНИ


Тройка по милост. Толкова можем да пишем на правителството за мерките

30 6994 28.11.2020
Тройка по милост. Толкова можем да пишем на правителството за мерките
Боян Дуранкев БГНЕС

Мерките са неадекватни. В повечето страни не само правителствата, а и всички политически сили постигнаха пълен консенсус срещу външния враг. Разнобоят при нас е напълно карикатурен. Можем да пишем тройка по милост на правителството за взетите мерки заради закъснението и туткането.


Това заяви в ефира на БНР икономистът проф. Боян Дуранкев.

 

Той бе категоричен - страната ни вече е част от страните на Запада, които са реагирали спрямо ситуацията с прекалено дълго колебание.

 

“Има страни, които имат правото да печатат неограничен тираж пари, те си позволяват да разхвърлят благодат от хеликоптерите, докато страни с ограничени правомощия - по-слабо развитите като нас, няма как да не преминат към диетичен режим, при който трябва да се подпомагат най-засегнатите слоеве от населението плюс онези сектори от икономиката, които ще ги убиеш, ако не ги подпомогнеш на момента. Трябва витаминозно лечение на икономиката”, смята още проф. Дуранкев.

 

“Нещо тревожно в момента е, че исканията от бизнеса са по линия пропуснати ползи, а не по линия на обективно необходими разходи... Проблемът е, че икономиката ни не е българска и зависи от другите икономики. Нас ни третират като страна с лесна работна ръка... Когато става дума за икономика, в действие влиза болшевизмът“.

 

Според него бюджетът за следващата година е „прекалено оптимистично съставен с хубав икономически растеж, с възможност за повече европари и заеми“.

 

“През 2023 година ще имаме дълг около 16 млрд. долара, при Тодор Живков беше 10,5 млрд. долара. Но ако тогава сме били 9 милиона души, от които 7 милиона са се трудели, сега сме под 7 милиона, от които се трудят 2,5 милиона. Бъдещето на нашите деца и внуци е ипотекирано... Гледайки към бъдещето, няма спасение освен промяна на данъчната политика, цялата фискална политика, преизчисляване на заплати“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама