НОВИНИ


Прокурори погнаха университетите

2 4730 01.03.2010
Прокурори погнаха университетите

Прокуратурата проверява редица сигнали за корупция във висши учебни заведения. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов.


На проверка са подложени не само трите университета, за които по-рано този месец беше съобщено - Югозападния университет в Благоевград, Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Стопанската академия в Свищов. Игнатов допълни, че през годините са се натрупали много оплаквания.

Най-фрапиращият случай на нарушения, според министър Игнатов, е какво се случва с български студенти, които идват от чужбина и се записват в университет в България. „Български студенти, които са учили две-три години някъде, примерно в Германия, или Франция, връщат се в България и ги натоварват с 3000 евро такса. При положение, че таксата е 300-400 лева", обясни той.

По думите на Игнатов има и случаи, в които ректорски ръководства си измислят цена за напускане на университета от даден студент. „Примерно искате да напуснете университета и си взимате дипломата за средно образование. Колко струва това - 1000 лева, а тя всъщност е ваша, принадлежи на вас", уточни министърът.

Игнатов допълни, че предстои и промяна в схемата на финансиране на висшите учебни заведения, която ще се наложи от предстоящата експертна оценка на всички университети. „Когато един университет е марка и солидно име, напълно естествено е неговите възпитаници да намерят една добра реализация. Така че ние ще оценяваме и двете - научен потенциал и реализация на студентите", каза Игнатов.

Просветният министър допълни, че целта да се изгради един гръбнак от 10-12 университета, които няма да се посочват от него или премиера. „Всичко ще бъде плод на оценката, която ще получи. И съм убеден, че всяка година някои от тях ще сменят местата си", допълни той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама