НОВИНИ


Любомир Кючуков опроверга властта: Скопие няма претенции за македонско малцинство в България

12 5143 02.12.2020
Любомир Кючуков опроверга властта: Скопие няма претенции за македонско малцинство в България
Любомир Кючуков БГНЕС

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков направи интересен коментар за отношенията между България и Северна Македония. С него той опроверга думи на Бойко Борисов.


Скопие няма претенции за македонско малцинство в България, нито пък в резолюцията на Европейския парламент за страната ни е записано точно такова нещо. Така бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков коментира за ДЕБАТИ.БГ думите на премиера Борисов, че една от причините България да не даде старт за преговори на Северна Македония е споменаването на македонско малцинство в резолюцията.

 

„В самата резолюция на Европейския парламент не се споменава „македонско малцинство”, а има изискване за изпълнение решението на Европейския съд и под черта са изброени тези решения като отделни казуси. Но е по-важно, че в двустранния договор за добросъседство има т.нар асиметрична клауза, която е изключително рядка в междудържавните договори и която задължава само едната страна, без другата да има същите задължения. И тя е именно по въпроса за малцинството в България, като в нея се казва, че нищо в Конституцията на тогава Република Македония не дава право тя да търси защита на индивидуални или колективни права на български граждани на българска територия.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама