БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Проектът "Набуко" е готов, на ход е държавата

1 5412 02.03.2010
Проектът "Набуко" е готов, на ход е държавата

Отдавна чакаме да преминем към фаза на действия по проекта „Набуко", но тя не е гарантирана, ако държавите и фирмите, които са ангажирани в този проект, не се вземат в ръце. Сега е подходящият момент, тъй като най-скоро време завършва разработката на т.нар. концепция „Каспиън Девелъпмънт Корпорейшън", която ще подпомага за изкупуването на каспийски и азиатски газ.



Това каза в ефира на БНР Петър Попчев, посланик за специални поръчения по енергийна сигурност и координатор на проект „Набуко", преди днешната дискусия на тема "Енергийната сигурност в Черномороския регион". На форума в София се очакват да присъстват еврокомисарят Гюнтер Йотингер и главният изпълнителен директор на „Набуко Интернешънъл".

Относно осигуреността на тръбата с газ, Попчев заяви, че за всеки един газопровод няма газ до момента, в който не се сключат конкретни контракти между оператора на тръбата и доставчика.

„Специално за „Набуко" това предстои. За първи път ще бъде открита тръжна процедура за сключване на договори за доставки на газ в средата или втората половина на 2010 година".

Петър Попчев коментира и въпроса с разнообразяването на доставките на газ за Европа с думите, че това е бавен процес. „В първите пет години това, което може да очакваме като диверсификация на доставките, на източниците, на трасетата, това ще бъде постигнато чрез т.нар. интерконектори с нашите съседни страни Гърция, Румъния, Турция и Сърбия".

От думите му стана ясно, че по-важно сега е дали всички тези стъпки се вписват в стратегията на ЕС за осигуряване на природен газ от 2020-2025 година. Необходимо е да се знае дали съюзът може да управлява тези международни енергийни отношения по начин, който съответства на енергийния вътрешен пазар.

Припомняме, че в началото на февруари Народното събрание ратифицира споразумението за газопровода „Набуко". Всички парламентарни групи дадоха подкрепа за документа, който осигурява политическата рамка за сътрудничество по проекта.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама