НОВИНИ


Изненада в Румъния, СДП печели, докато бившият й лидер е в затвора

9 4897 07.12.2020
Изненада в Румъния, СДП печели, докато бившият й лидер е в затвора

Изненада на изборите в Румъния. Социалдемократическата партия (СДП) спечели вчера парламентарните избори. Въпреки това обаче управляващите либерали са фаворити за съставянето на бъдещото правителство, съобщи Франс прес, цитирани от БТА.


Опозиционната СДП печели 29,8 на сто от гласовете след преброяването на 95 процента от бюлетините. Национално-либералната партия (НЛП) на премиера Лудовик Орбан, която бе фаворит в социологическите проучвания, получава 25,11 на сто от гласовете, съобщи телевизия "Джиджи-24", като се позова на данни на Централната избирателна комисия, предаде ТАСС.

 

НЛП се очаква да остане на власт, като се съюзи с реформистите от Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС, който получава 14,5 на сто от гласовете.

Петпроцентовата бариера преодоляват още Алиансът за единство на румънците (8,7 процента) - националистическа формация, близка до православната църква - и партията на унгарското малцинство Демократически съюз на унгарците в Румъния (6 процента).

 

Победата на социал-демократите е изненада и защото техният вече бивш лидер Ливиу Драгня бе осъден и влезе в затвора през 2019 г. за подстрекаване към злопотреба със служебно положение, когато партията му управляваше страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама