ИНТЕРВЮ


Ген. Румен Миланов: Мата Хари матира управляващите

37 16552 08.12.2020
Ген. Румен Миланов: Мата Хари матира управляващите
ген. Румен Миланов

Мата Хари матира управляващите. Снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов показват, че има пробив във всички служби за сигурност. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на ГДБОП, НСО и БОРКОР ген. Румен Миланов. Ето какво още сподели той по темата:


-        Ген. Миланов, как ви звучи разказа на Бойко Борисов, че КГБ  е изпратило красивата Мата Хари в спалнята му, за да нареди пачките и златните кюлчета в шкафчето му, за да го снима и компрометира?

 

-        Звучи ми шокиращо. Ако това, което казва премиерът е истината, то големият въпрос е къде са службите за сигурност?! Имам предвид, че негативната оценка в случая не е само за НСО, а за всички служби. По-голямата част от управляващите са мъже. Някои от тях се взимат на сериозно и си мислят, че всичко им е позволено. Мата Хари я е имало в цялата човешка история. Тя се използва, за да ги матира. Нищо ново няма под слънцето. Разбрахме, че КГБ праща тази Мата Хари, за да компрометира Борисов. Къде е контраразузнаването? На всеки от охраняваните лица обкръжението трябва да бъде внимателно проучено. Ами тази Мата Хари, както е влязла да остави парите и златото, утре може да стигне до някакви държавни тайни! При премиера, който и да е той, не може да се влезе лесно и това категорично го заявявам. Чистачката, която е доверено лице,  влиза винаги с охраната. Никога чистачката сама не влиза в стаите. Правилата са отработени в годините и няма пробойни в тази посока.

 

-        Снимките с премиера са правени в различен период от време. Възможно ли е Мата Хари да е внасяла и изнасяла парите и златото многократно и никой да не обърне внимание?

 

-        Не го изключвам. Ако минава през проверка този човек, златото и парите не са предмет на контрол от НСО. Но от друга страна това се вижда от охраната и тя би могла на оперативно ниво да обърне внимание на премиера, като го информира за парите и кюлчетата.

 

-        Смятате ли, че можем да продължим напред, без да се разкрие истината за този скандал?

 

-        Тук има няколко аспекта. Единият е от гледна точка на службите. Факт е, че след като премиерът е сниман спящ и гол, неговата сигурност е била застрашена. Този факт показва , че трябва нова и съвременна организация в службите за сигурност. Всеки трябва да се проверява – няма роднина, няма любовница. Второ - обкръжението на охраняваното лице трябва да се изучва по всички правила на тази наука. Скандалът с шкафчето на премиера показа, че има пробив в цялата система за сигурност. Случилото се е компрометиращо и за самия премиер.

 

-        Разговарях с редови гардове от НСО и те споделиха, че ако Борисов им нареди да не проверяват даден човек, те не го правят. Това правилно ли е?

 

-        Когато станаха терористичните атаки на 11-ти септември, „Сикрет Сървис“ скри Буш. Те изпълняват стриктно съответните стандарти на поведение.  Когато това се прави - няма любовница, няма приятелка.

 

-        Но ние виждаме как години наред Борисов нарушава правилата, шофирайки сам джипа си.

 

-        Аз винаги съм казвал, че премиерът не трябва да управлява колата си. Каква е идеята – по правило челните атаки са по-ефикасни от страничните. Историята е пълна с такива примери. И затова отпред стои шофьор, от дясната страна има човек, а  на задната седалка сяда охраняваното лице. Зад него е оперативната кола, която се движи в зависимост от предполагаемите опасности за удар откъм гърба. Нищо ново не казвам. Това се казва капсула. По този начин лицето е защитено до голяма степен от тези челни удари - отпред или отзад на автомобила.

 

-        Защо тогава позволяват на Борисов да си кара сам джипа?

 

-        Не зная. Вероятно защото не смеят да му кажат нищо. След като Бойко Борисов  стана кмет, имаха огромна заслуга, че седна на задната седалка. Той безспорно е добър шофьор. Но ние не  говорим за лични качества, а  за система за сигурност.

 

-        Чували ли сте в други страни премиерът да управлява колата си?

 

-        Не зная такова нещо. Страните, които даваме за пример имат стандарти за поведение и те ги спазват стриктно. Казано ли е, че някой трябва да бъде проверен, той ще бъде проверен. Ако този стандарт е грешен, той се променя. Но щом действа – край - той се изпълнява.

 

Интервю на Катя Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама