НОВИНИ


Каракачанов подписа договора без конкурс за бойни машини за 50 млн. лева

14 3893 08.12.2020
Каракачанов подписа договора без конкурс за бойни машини за 50 млн. лева
БГНЕС

Напълно очаквано Министерството на отбраната подписа договора за покупка на нови бойни машини на стойност 50 милиона лева. Сделката е с българска фирма и стана факт без каквато и да било прозрачност или конкурс. Това се случи благодарение на дупка в закона, която позволява пряко договаряне, ако става дума за националната сигурност.


Става дума за самоковската фирма “Самел-90” АД. 


МО публикува едва на 1 декември техническите спецификации на различните видове бронирани бойни машини, за които се предполагаше, че преговаря с потенциални изпълнители. Не е ясно дали от министерството са поискали оферти и от други компании, за да има някаква състезателност в процедурата, тъй като тя се провежда в пълна секретност.


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов видя това като патриотично дело.  По думите му парите на българския данъкоплатец отиват за модернизация на българската армия, не изтичат в чуждестранни фирми и страната ни не изглежда като колониална държава, която е “длъжна да купува нещо от някъде, защото сме членове на нещо”.


Преди по-малко от месец Министерството на отбраната подписа с германска фирма договор за придобиване на два многофункционални патрулни кораба на стойност около 1 милиард лева. Това бе обект на остри критики, особено на фона на кризата с COVID-19. 


“Преди близо четири години това политическо и военно ръководство си беше поставило амбициозната цел голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират или поне – да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочи още министър Каракачанов.


Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата, предават от Българската национална телевизия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама