НОВИНИ


Проф. Илко Гетов: Надявам се на 31 декември да има разрешение за „Пфайзер“, на 12 януари за „Модерна“

1 3779 12.12.2020
Проф. Илко Гетов:  Надявам се на 31 декември да има разрешение за „Пфайзер“, на 12 януари за „Модерна“

Общо ваксините са над 40, които се разработват. Безспорната полза е, че те имат голяма степен на ефикасност. Те осигуряват защита от заразяване и са с ниска вероятност от поява не нежелани реакции. Това каза по БТВ проф. Илко Гетов.


Контингентът, който участва в клиничното изпитване са съответно над 30 и 44 000. Беше лансирано, че ваксината на „Модерна“ ще се прилага от 12 до 16 години. На прага сме на взимане на важно решение на Комитета и на ЕК. Ангажиран е изследователският потенциал на цяла Европа. За ваксината на „Пфайзер“ трябва да отговорят на допълнителни въпроси. Единият е да се осветли документацията, след като бъде разрешена ваксината.  Надявам се на 31 декември да имаме разрешение за „Пфайзер“. Към 12 януари е предвидено да приключи процедурата за „Модерна“.

 

Ползата от ваксините е изключително голяма. Защо е толкова къса процедурата - имаме огромен здравен проблем за обществото. Не може да има притеснение – използван е прототип на вече съществуваща ваксина.  Ваксината ще се прилага на лица от 18 до 85 годишна възраст, без хората с алергични заболявания. При много тежки пациенти няма ефект. Става дума за хората, които не са на механична вентилация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама