СВЯТ


След призива за джихат, Кадафи наложи ембарго на Швейцария

0 5103 04.03.2010
След призива за джихат, Кадафи наложи ембарго на Швейцария
Либийският лидер Моамар Кадафи

Либия реши да наложи пълно икономическо ембарго на Швейцария вследствие на дипломатическата криза между двете страни, предаде Ройтерс. Ембаргото се отнася за целия икономически и търговски обмен с Конфедерацията.



Отношенията между Либия и Швейцария се влошиха след задържането през юли 2008 г. в ареста на сина на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи - Ханибал, и неговата съпруга по обвинения в малтретиране на домашната прислуга.

В отговор Триполи заплаши, че може да изтегли всички свои авоари от швейцарски банки, които са на стойност 7 млрд. долара, и потвърди спирането на доставките на суров петрол за конфедерацията. Швейцария внася ежегодно 2,5 милиона това суров петрол от Либия и този обем представлява 20% от годишните нужди на страната.

В четвъртък Кадафи призова мюсюлманите на джихад война срещу Швейцария, която определи като "страна на неверници и вероотстъпници". Той призова още към бойкот на швейцарската икономика като реакция на забраната за строеж на минарета, която бе приета на референдум през ноември с близо 60 процента от гласовете.

Междувременно либийското външно министерство привика шарже д'афер на САЩ в Триполи, за да изрази протест и предупреди, че двустранните отношения ще пострадат, ако Вашингтон не се извини за коментар на говорителя на Държавния департамент Филип Кроули по адрес на Либия, предадоха световните агенции.

В петък Филип Кроули коментира иронично речта на либийския лидер Муамар Кадафи, в която се призоваваше за ислямска свещена война срещу Швейцария. Кроули припомни в тази връзка речта на Кадафи в ООН от 23 септември 2009 г. "Видях информацията и това ми припомни оня септемврийски ден, едно от най-паметните заседания на Общото събрание на ООН, които помня. Много думи, много хвърчаща хартия и не непременно много смисъл", беше заявил Кроули през смях.

Либийското външно министерство заяви в протеста си, че този коментар отразявал "невежеството" на Кроули какво точно е говорил Кадафи.

На 23 септември 2009 г. Муамар Кадафи се възползва от трибуната на ООН в Ню Йорк, за да произнесе реч от 95 минути, вместо предвидените 15, в която често повтаряше, импровизираше и разискваше странни теми, припомня АФП.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама