БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Чакаме благословията на ЕК за газовите проекти

0 4685 04.03.2010
Чакаме благословията на ЕК за газовите проекти

Днес се очаква Европейската комисия официално да обяви втората група енергийни проекти, които ще получат финансиране от плана за възстановяване на европейската икономика, предаде БНР. Сред тях са и проектите за свързване на газопреносната система на България с Гърция и Румъния.



45 млн. евро са предвидените средства за газовата връзка между България и Гърция. Други 10 млн. евро  ще бъдат отпуснати  за връзка между България и Румъния.

По данни на Министерство на икономиката и енергетиката в най-напреднъл стадий е газопровода между България и Гърция. Връзката ще осигури реверсивно подаване на газ за нашата страна с начален капацитет около 3 млрд. куб. метра годишно и с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. м. годишно. Дължината на трасето е около 170 км, а стойността на проекта е 150 млн. евро.

Очаква се Еврокомисията да отпусне и 200 млн. евро за начално финансиране на газопровода “Набуко”. Сумата ще бъде разпределена между страните, през които ще премине тръбата, сред които е и България.

Общо 44 проекта, които очакват да получат европейско финансиране, ще бъдат разгледани от еврокомисарите. През март ЕС прие, че планът за възстановяване на европейската икономика трябва да е на стойност 3.75 милиарда евро, но с уговорката, че само проектите с висока степен на готовност ще получат финансиране.

Предстои в Солун да се подпише учредителният договор за планирането, изграждането и търговската експлоатация на тръбата, която ще свързва газопровода Гърция-Италия с газопреносната мрежа на България чрез Комотини-Хасково. Това е важна газова връзка, която ще гарантира доставските на природен газ за страната в случай на криза подобна на тази от януари миналата година.

В компанията акционери с равни дялове ще бъдат Българският енергиен холдинг и Ай Джи Ай Посейдон, в която участват наравно гръцката държавна газова компания ДЕПА и италианската „Едисон”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама