НОВИНИ


”Едно много по-авторитетно трио” на гости в БНТ

39 8646 19.12.2020
”Едно много по-авторитетно трио” на гости в БНТ
Нидал Алгафари, Валерия Велева и Стойчо Стойчев

”Щях да кажа ”едно много по-авторитетно” трио е при мен”. Така започна гостуването на трима анализатори на политическите събития в ефира на Българската национална телевизия и предаването на Георги Любенов. В студиото бяха лица, от чиито уста обикновено сме свикнали да чуваме хвалби по адрес на властта - Валерия Велева, Стойчо Стойчев и Нидал Алгафари.


Борисов ли командва положението с пандемията

 

"Кой не допусна грешка в света? Неразбираемото за хората е, че лекарите, специалистите седнаха да се карат. Тогава не знаеш какво да правиш. Как да се вземе решение? Със сигурност всички правителства сбъркаха, защото не знаят каквъв е този вирус. Какво да направи един министър-председател, независимо дали е Меркел, Борисов, дали говорим за Байдън. Под прозорците му бяха всички - ученици, таксиджии, затворени бизнеси... и всеки иска да му се осребрят загубите", посочи Нидал Алгафари.

 

Политическите страсти и предстощите избори бяха във фокуса на разговорите. Подхвърлена бе леко темата със записите, но основата линия в анализите бе обликът на бъдещщия парламент и изборът на датата за вота - 28 март.

 

"Изборите са в много депресивни месеци. Хората ще гласуват по-скоро наказателно срещу управлението, ще има задължително по-високо ниво на един негативен вот, който е по обясними причини. Каквото и да стане, ще има удар по ГЕРБ. Въпросът е доколко се отдава на управлението на кризата или на други фактори. Цяло лято се занимавахме с протести", посочи Стойчо Стойчев.

 

"Само си представете как се прави кампания през месец януари - студено, страх, хората ще бъдат затворени, недоверие... Тази психика, това затваряне ще дадат резултат. Смятам, че ако правителството бе взело решение всичко да се затвори за един месец, щеше да се намали разпространението на тази пандемия. Трябваше да има за всички еднакво отношение. Правителствата, които бяха по-смели и с по-ярко лидерство пред обществото имаха по-малко жертви", посочи Велева и допълни:

 

Ако изборите бяха през месец май (последната възможна дата, бел. ред), избирателната активност щеше да е много по-висока.

 

"Учудвам се как българинът ще бъде за пореден път излъган, виждайки в един човек от телевизионния екран поредния месия. Това ще е поредната измама", посочи Велева по адрес на Слави Трифонов.

 

Според Нидал Аллгафари Трифонов е пропуснал редица възможноости да бъде политически играч.

 

"Пропуснаха няколко подадени топки, като едната беше на протестите. Ако ги бяха огравили, вместо да допускат старите муцуни да се орявяват, може би щяха да имат резултат", сметна Алгафари.

 

"Слави е класически пример за популистки политик, който казва, че е на страната на спаведливите граждани срещу корумпираните политически елити. Това всеки може да го каже. Разбира се, че в такава ситуация критикуваш от площада, обвиняваш в простотия, а като отидеш да решава държавните дела, ставаш като Алексис Ципрас", коментира Стойчо Стойчев.

 

Според Велева до момента партията на Слави Трифонов не е представила ясна визия по темите здравеопазване, демографска криза, политическа криза, национална сигурност.

"Слави е като Енвер оджа. Обикновено от това не излиза нищо", посочи още Стойчев.

 

Бъдещият парламент и връзката ДПС-ГЕРБ

 

"За да падне Борисов и да паднат ГЕРБ, трябва да има много силна опозиция. Тя е слаба. Единственият шанс при това положение е Борисов да падне, когато на него самия му писне. Опозицията е в насипно състояние. Остават две големи партии - ГЕРБ и ДПС. От последното изявление на ДПС си мисля, че нещата отиват към кабинет, подкрепен от Движението за права и свободи", сметна Алгафари.

 

Впечатление направи едно подмятане в ефир, което разсмя всички в студиото. То последва след въпрос за това влизат ли ДПС във властта.

 

"Че те излизали ли са някога от нея?", попита Алгафари.

 

Пакетирането на ДПС с ГЕРБ обаче се прави от извънпарламентарните партии в лицето на "Декократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ".

 

"Не споделям тезата, че Ердоган е начертал пътека, по която ГЕРБ и ДПС ще се хванат за ръце и ще упрвляват заедно. Всички знаем колко Ердоган и Борисов са близки отвъд приятелските отношенията. Посланието на Ердоган бе за електората на ДПС", посочи Велева.

 

Политически проект или втори президентски мандат

 

"Не сме чули Радев иска ли втори мандат. Докато не чуем тезите му, коментираме хвърляне на боб. Радев първо трябва да каже иска ли втори мандат и после да каже, че се надява БСП да го подкрепят. Той няма да получи подкрепата на ДПС - това бе първата партия от 30 години насам, която поиска оставката на държавния глава. Без тази подкрепа и тези 300 000 гласа не може да има втори мандат", смята Велева.

Стойчев определи политически проект на президента като "фиаско за политическата му кариера".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама