НОВИНИ


Радев: Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства

35 6741 19.12.2020
Радев: Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства
Румен Радев

Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за записите с гласа на премиера. Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства.


Това заяви пред "Дарик радио" президентът Румен Радев. Държавният глава коментира актуалните събития от обществения и политическия живот на фона на отиващата си 2020 г.

 

Редица сътресения се случиха през изминалите 12 месеца. Епидемията от COVID-19 покоси целия сват, но извади на бял свят проблемите пред здравната система у нас. Показа и спорните интереси от страна на управляващите, които насочиха огромни средства за купуване на военна техника. Освен това редица скандали белязаха последната година от мандата на управляващите. Избухнаха и протести, които продължават вече дни наред. Междувременно обаче вчера прокуратурата оправда Борисов за записите и не намери нищо притеснително в съдържанието им.

 

"Мутри вън!” безспорно е дума на годината. Това е ехо от стотиците хиляди българи, които не желаят да живеят повече в лъжа и беззаконие. Нямаше отговорност от българското правителство", посочи Радев. ФрогНюз припомня, че той излезе в първия ден на протеста и подкрепи демонстрантите срещу управляващите и главния прокурор Иван Гешев.

 

"Обединявам българите срещу статуквото, беззаконието, несправедливостта. Ако имаме криза, ако сме държавата с най-голяма смъртност в ЕС, това е заради характера на това управление. Затова стигнахме дотук", посочи той Радев по повод критиките, че се е превърнал в разединител на нацията и не изпълнява една от основните си функции.

До 26 януари ще бъде издаден указ, с който ще се официализира датата за предстоящите парламентарни избори. Радев заяви, че ще ги насрочи за 28 март.

 

"Всеки ден с това управление е пагубно за България, за здравето на хората, за източването на бюджета", посочи държавният глава.

 

Радев заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите.

 

Той призова управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори.

 

"Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт", смята Радев.

 

Случаят “Росенец”

 

“Аз не ръководя НСО. Крайно време е това да се разбере. НСО стои в едно неясно положение по отношение на оперативното ръководство и контрола, каза президентът. Но негативното отношение, което се насажда в обществото към НСО е крайно некоректно”


Спорът с Република Северна Македония

 

Значителни разминавания има в позициите на “Дондуков 1” и “Дондуков 2” по редица въпроси, но не и за спора между София и Скопие.

 

“На абсолютно единна позиция сме с правителството по темата РС Македония. Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза.

 

Действията на прокуратурата

 

“Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за записите с гласа на премиера”, смята Радев.

 

По думите му поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства.

 

Изборите

 

Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

 

"Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно"

 

"Ще се проявят проблемите на нашия модел - хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове - премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации",

 

"Ако реша да се явя на избори няма да се моля или да влизам в договорки с политически партии", подчерта държавният глава.

 

Поздравлението на Реджеп Ердоган


Това е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо, отсече държавният глава.

 

"Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори", допълни още президентът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама