НОВИНИ


Робърт Гейтс: САЩ да поискат изключването на Унгария, Полша и Турция от НАТО заради тоталитаризъм

49 6291 20.12.2020
Робърт Гейтс: САЩ да поискат изключването на Унгария, Полша и Турция от НАТО заради тоталитаризъм
Робърт М. Гейтс

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън възнамерява да заеме твърда позиция по отношение на съюзниците в НАТО, по-специално да „потърси отговорност от Германия и Турция“ за Северен поток-2 и Турски поток. Според The ​​New York Times новата американска администрация трябва да накара Берлин да даде обяснение не само за ниските вноски за НАТО, но и за „търговия с икономически интереси по Северен поток, за сметка на сигурността на Полша и Украйна“.


Това е мнението на Робърт М. Гейтс, който беше министър на отбраната от 2006 до 2011 г. (при Джордж Буш и Барак Обама). Бившият шеф на Пентагона е категоричен, че за сделката между Турция и Руската федерация за придобиване на системи за ПВО С-400, както и други подобни, „трябва да има сурови санкции“, които да са само начало на по-дълъг процес. Според Гейтс Турция трябва да носи отговорност и за действията си в Либия и Сирия, които противоречат на интересите на други страни от алианса.

 

Гетс, кото има голямо влияние във военните среди, смято още, че САЩ, като водеща сила в НАТО трява да предложи изключването от военния блок на Турция, Унгария и Полша, в които все повече се утвърждава тоталитаризъм.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама