НОВИНИ


НЗОК се пребори за още пари

1 4306 05.03.2010
НЗОК се пребори за още пари

До три седмици да бъдат прехвърлени допълнителни 350 млн. лвл към бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това са обещали днес премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков на среща с лекари.



Здравният министър Божидар Нанев съобщи, че парите ще дойдат от резерва на Националната здравноосигурителна каса, който може да бъде отблокиран с решение на на Народното събрание. Такова предложение вече бе внесено преди седмица от БСП, но с тази разлика, че става дума за 450 млн. лева.

От Българския лекарски съюз обаче съобщиха пред журналисти, че министър Симеон Дянков е лансирал друга схема за освобождаването на средства през Министерския съвет без да се минава през Народното събрание. Самите лекари не са останали наясно с предложението. Дянков ги уверил, че “парите ги има“.

На срещата при премиера лекарите са получили и уверението, че до края на следващата седмица дължимите им пари за януари, които се бавят вече със седмица, ще бъдат изплатени до края на следващата седмица. Същото обещание даде преди дни и НЗОК.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че лекарите са получили още обещание, че това забавяне на плащанията е последно и оттук нататък няма да се повтори. “Ако трябва, държавата ще влезе в дефицит, но оттук нататък експерименти със здравеопазването няма да се правят“, е било обещано още на срещата, по думите на Райчинов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама