НОВИНИ


До три месеца започва национално проучване на придобития имунитет след ваксинирането

17 3756 28.12.2020
До три месеца  започва национално проучване на придобития имунитет след ваксинирането

До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането срещу Covid-19. Това обявиха в Пловдив главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ректорът на медицинския университет в града проф. Марияна Мурджева , която е и член на Националния ваксинационен щаб.


Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи.

Според доц. Кунчев проучването е важно, защото ще се установи каква е ефективността на ваксините: "Затова какъв имунитет изгражда, колко напрегнат е той и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хората - и по възрастов признак, и като пол, и евентуално като професионални ангажименти. Еднакво ли действа при хора здрави и хора с хронични заболявания".

 

Участниците в проучването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, поясни проф. Мурджева: "Изследването на имунния отговор след ваксинация всъщност означава да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните специфични клетки, които могат да унищожат вируса".

 

Относно проследяването на нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19 Ангел Кунчев обяви, че сигнали могат да се подават в Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Засега ваксината показва много добър профил на безопасност, подчерта той, като допълни по БНР: "Днес започва да работи и модулът за база данни за ваксинираните лица към портала за Covid-19, където от утре ще започнем да получаваме реалната бройка на всички обхванати, разбира се, с първа доза. Това е много важно да се знае. За нас завършена имунизация е тази, която е направена с двете дози".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама