НОВИНИ


Здравният министър обясни защо бусове за кренвирши доставиха ваксините на Pfizer

11 3415 29.12.2020
Здравният министър обясни защо бусове за кренвирши доставиха ваксините на Pfizer
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Фирмата производител на ваксината срещу COVID-19 е изненадала властите у нас при доставката. Това наложило бързата реакция на управляващите, за да може ваксината да достигне до всички точки на страната, както е било обещано. С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни в ефира на Българската национална телевизия бусовете за кренвирши, с които бяха транспортирани ваксините на Pfizer/BioNTech от столицата до останалите градове в страната.


"Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу COVID-19", обясни министърът.

 

А иначе - от началото на имунизациите в неделя до днес са ваксинирани общо 1719 души. Ангелов увери, че всеки, който желае, ще бъде ваксиниран срещу COVID-19.

 

"Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари", коментира здравният министър. В началото на идния месец пък се очакват нови доставки на ваксините.

 

Здравният министър даде и сериозна заявка:

 

"Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин".

 

Той каза още, че в момента се разработва ново приложение, чиято идея е да информира първо лекарите, които след това да могат да отговорят на всички въпроси на своите пациенти.

 

Противоепидемичните мерки ще продължат да действат до 31 януари. Очаква се обаче в началото на следващата година някои от ограниченията да паднат. Учениците от I до IV клас ще се върнат в класните стаи, като в момента се обсъжда и как да се подходи с по-големите деца. По думите на здравния министър има идея те да редуват присъствено с дистанционно обучение, но към днешна дата решение все още не е взето.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама