НОВИНИ


За ЧНГ прокуратурата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели

43 6835 31.12.2020
За ЧНГ прокуратурата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели

Прокуратурата информира за скоростното приключване и предаването на съд на Пламен Бобоков по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, представляващи върхове на стрели и копия. По традиция, въведена от Иван Гешев, акции и подобни обвинения се оповестяват в навечерието на големи празници.


За това дело се разбра преди точно месец след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм. Веднага след разговора стана ясно, че Пламен Бобоков е бил извикан в русенската прокуратура, където му е било повдигнато въпросното обвинение.

 

Именно с края на това разследване се хвали държавното обвинение. Според официалното съобщение "при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". Материалите за тях били отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.


Обвинението срещу Пламен Бобоков е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото и лишаване от права.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

 

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство, твърди прокуратурата. Датирани били като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. "Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона", пише прокуратурата.

 

Още при повдигането на обвинението обаче, адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обяви, че то е абсолютно несъставомерно. Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи. Лулчева обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни адвокатът.

Атанас и Пламен Бобокови бяха сред задържаните за твърдания, че били свързани с аферата с боклуци. По-късно те получиха и обвинения за организирана престъпна група, занимаваща се с незаконна дейност, пак свързана с отпадъци. Двамата отричат каквато и да е вина. Цитират и документи. По това дело Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн.лв парична гаранция, а брат му Атанас - срещу 2 млн.лв.

 

Само преди дни стана ясно, че бизнесмените са потърсили защита от Държавния департамент в САЩ. За целта те са наели лобистка фирма, на която са предоставили документи и доказателства за натиск и неправомерни действия от страна на Бойко Борисов, Иван Гешев и депутата Делян Пеевски.

 

След участието на братя Бобокови в предаването "120 минути" на бТВ наблюдатели бяха категорични, че в най-скоро време ще последва нов удар срещу тях от страна на триото "Борисов, Гешев, Пеевски". Повдигането на обвинението за страличките доказва, че са били прави...




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама