НОВИНИ


Един загинал и четирима ранени при инцидент в Стара планина

1 3285 03.01.2021
Един загинал и четирима ранени при инцидент в Стара планина
БГНЕС

Спасителна акция посред нощ в Стара планина се проведе снощи. Един човек е загинал, а четирима са пострадали при инцидент в района на връх Ботев.


В спасителните акции бяха мобилизирани планински спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово. Акцията продължи часове. Две групи туристи са били изгубени в планината в продължение на няколко часа.


“От години говорим, че в повечето случаи причините за тези инциденти са комбинирани - надценяване на собствени възможности, липса на опитност при предприемане на маршрутите, подценяване на планината. За съжаление говорим непрекъснато за тези проблеми. Планините са пълни с хора и явно търсят възможност да се раздвижат и това води такива инциденти. Подценяването на условия винаги ще води до такива инциденти” посочи пред bTV Емил Нешев от Планинската спасителна служба. 


По думите му липсата на хеликоптер е огромен проблем у нас. България е единствената държава в ЕС, в която такъв липсва. 


“Това е изключително болезнена за спасителите тема. Можеше нещата да приключат за не повече от час и половина. Не знам как са се чувствали пострадалите през цялото това време, докато са чакали. Спасителите също се поставят на риск. Смятам, че отговорните институции трябва да вземат мерки”, заяви още той.

 

По думите му всички пострадали можеше да бъдат много по-лесно и  щадящо транспортирани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама