ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 март

0 4406 08.03.2010
Пресата на 9 март

Вестниците пишат за това, че кабинетът готви Абаджиев за Брюксел; че бизнесмени луднаха по хороскопи заради кризата.



Кабинетът готви Абаджиев за Брюксел, предугажда Новинар.

Бившият зам.-председател на РЗС Димитър Абаджиев може да стане представител на българската държава в работна група за проекта "Набуко" в Брюксел. Пред "Новинар" той заяви, че с него са водени разговори, но назначението все още не е факт и той самият не е взел решение. Сайтът "Афера.бг" съобщи, че годишната заплата на Абаджиев в работната група ще бъде 180 000 евро. Абаджиев напусна ръководството на РЗС преди седмици. Мотивът беше "лични причини".

24 млн. лв. в хазната от футбол и “Бентли”, четем в Дневен Труд.

24 млн. лв. допълнителни приходи са влезли в хазната след ревизиите във футбола, както и на притежателите на “Бентли” и други луксколи. Това каза в интервю за “Труд” шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Той съобщи още, че 40 притеснени българи са позвънили в агенцията да питат какво да правят “техни приятели” със сметки в Швейцария, за да се отърват от данъчни санкции. Резултати от проверки на тези сметки ще има след месец.
С шефа на Националната агенция за приходите Красимир СТЕФАНОВ разговаря Цвета Динкова.
- Г-н Стефанов, въпрос на пропаганда ли е цялата активност на Националната агенция за приходите покрай “швейцарските дискове”?
- Щом в една идея има фискален потенциал и тя може да вкара реални пари в бюджета, не бих я наричал пропаганда. Риторично бих попитал - пропаганда ли бяха ревизиите във футбола и на собствениците на “Бентли”? Само от тези две групи в хазната влязоха около 24 млн. лв. Сами преценете колко пари са това. А щом ревизиите и проверките освен приходен имат и дисциплиниращ ефект и това води до подобряване на данъчната дисциплина, значи сме си изпълнили целта.
- Кажете категорично получихте ли данни за сметки на българи в Берлин? Показаха ли ви съдържанието на двата диска?
- Мога да коментирам само две неща. Първото е, че в Германия получих потвърждение, че българи имат значителни авоари в Швейцария и това е повод НАП да започне проверки. Второто е, че имам уверение от немските си колеги, че когато тамошното следствие приключи, на България ще бъдат предоставени всички данни. Това е , което мога да обсъждам публично.
- Швейцария би ли уважила запитвания на българските власти за конкретни сметки, при положение че разчитаме на нелегитимни (крадени) данни?
- Вижте, темата с тези дискове е достатъчно чувствителна в международен план. Колкото повече я коментирам, толкова по-вероятно е да има трудности в обмена на информация. В действащата спогодба между България и Швейцария има предвиден ред за обмен на данни за конкретни лица, когато има подозрения, че българин е извършил данъчно или друго престъпление. Това мога да ви кажа.
- Това означава ли, че разполагате с данни, които повдигат подозрение за извършено престъпление от страна на българи с авоари в швейцарски банки?
- Укриването на данъци е престъпление. Към момента имаме данни за банкови сметки в чужбина и ако докажем, съвместно с прокуратурата, че става дума за данъчно престъпление, имаме основание да попитаме за потвърждение швейцарските данъчни власти.

Държавата може да връща 120 млн. лв. акциз за мощни стари коли, пише Дневник.

Заради дело за старо БМВ, внесено от Франция, държавата може да бъде осъдена да върне акциз за 120 млн. лв. на над 17 хил. собственици на коли, които не е трябвало да го плащат. Казусът е висящ пред съда на Европейския съюз в Люксембург. Решението ще засегне всички, които след 1 януари 2007 г. са внесли стара кола от ЕС с мощност на двигателя над 120 kW (163 конски сили) и са платили акциз. Облагането действаше три години след присъединяването на България към ЕС, а от 1 януари 2010 г. беше отменено, като една от причините е делото в Люксембург. Всичко започна, след като през февруари 2007 г. Петър Калинчев от Пловдив си купува от Франция осемгодишен автомобил БМВ на 160 хил. км. Двигателят е с мощност 140 kW (190 конски сили) и митницата в Пловдив задължава Калинчев да плати 4900 лв. акциз. Причината е, че тогава Законът за акцизите и данъчните складове предвижда, че вносът на стара кола с мощност над 120 kW се облага.

Здравната вноска се увеличава с нови 2% до месец-два, установява Дневник.


Здравната вноска ще се увеличи с 2% още тази година, а не както предвиждаха управляващите от 2011 г. За това са се договорили днес премиерът Бойко Борисов и шефовете на съсловните организации на лекари и зъболекари. Увеличението не е голямо, защото тази вноска се дели 60:40 между работодатели и служители, така че хората ще платят само 1% отгоре, обясни председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Кога точно ще стане това не е уточнено, но Борисов е поискал да се случи възможно най-бързо. Друг вариант за осигуряване на допълнителни средства по време на криза няма, обясни Райчинов. Вноската обаче може да бъде увеличена само от парламента. Днес ще бъдат преведени към регионалните здравни каси парите на джипитата и зъболекарите за януари, включително и компенсациите за намалените такси за преглед на пенсионерите, уточни Райчинов. За февруари средствата ще бъдат изплатени както е по закон - до края на март. До края на седмицата ще бъдат извършени и всички останали плащания - на специалистите и на болниците в пълен размер.

Мъж плени ченге и психоложка - не им дава сина си, разказва 24 часа.

Гневен баща, въоръжен с нож, взе за заложници полицай и психоложка и ги държа час и половина. Той отказал да им даде 1,5-годишното момченце. Жена се обадила на номера за деца в риск и разказала, че съседката й Е. А. е изоставила сина си след шумна разпра и бой с таткото. Екшънът се разиграл в столичния квартал Обеля. Операторите се обадили в социалната дирекция в район “Връбница”. И друг път сме имали данни за побоища на адреса, разказа шефката на отдела за закрила на детето Денка Спирова, която се свързала с 9-о РПУ и поискала полицейска закрила за момченцето. Майката Е. А. нямала брак с Г. Я., но той ходел в общинското жилище в Обеля и често размахвал юмруци. Затова и Е. А. често търсела за съвет социалните. Този път Г. Я. посегнал не само на нея, но и на брат й. В отчаянието си жената хвърлила детето на комшийката и изчезнала. Към 11 ч вчера на адреса пристигнали полицай, психоложката Антоанета Донева и социалната работничка Лора Арнаудова. Целта била да наложат мярка "полицейска закрила" на детето за 48 часа и да го настанят в социален дом, докато издирят майката. Първо бащата се съгласил да даде момченцето, но после изведнъж избухнал и отказал. В продължение час и половина със свой приятел обиждали и заплашвали с нож полицая и психоложката. Накрая обаче бащата се отказал и дал детето. Г. Я. е настанен в дом за медико-социални грижи, а окончателно съдбата му ще се реши, след като се появи майката.

Бизнесмени луднаха по хороскопи заради кризата, описва Новинар.

Бизнесмени масово са се юрнали да се допитват до врачки за развоя на финансовата криза, показа проверка на „Новинар”. Собственици на фирми се опитват да борят икономическия крах, като търсят помощ от астролози, които да им направят хороскоп и да ги посъветват коя инвестиция по кое време ще им донесе печалба. Напоследък при мен идват много бизнесмени, като се интересуват от това кога ще свърши кризата, каза за „Новинар” астроложката от Pro.bg Марияна Добранова. По думите й виновни за кризата са планетите Сатурн и Плутон, които по принцип създавали проблеми. Това ще продължи 3 години, като вече 2 са минали, добави тя. Според Добранова Сатурн вече е влязъл в знака на Везни, което означавало, че за да се оправим, сега е моментът всички да изплатят дълговете и данъците си и да сложат ред във финансите си. Според ясновидката Боряна Тотева, която нарича себе си Жената скенер, през второто шестмесечие на годината икономиката ни ще се оттласне от дъното, а кризата в България ще свърши през 2013 г. По думите й бизнесмените се обръщат към нея с въпроси дали фирмата, която им дължи пари, скоро ще ги върне и кога търговията ще потръгне отново.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама