ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 11 март

0 4391 10.03.2010
Пресата на 11 март

Вестниците пишат за това, че президентът отговаря на герберите в петък; че Борисов губел влияние в ГЕРБ; че разкриха 83-ма от МВР, донасяли за бившата ДС.



Президентът отговаря на герберите в петък, информира Новинар.

Президентът Георги Първанов ще даде пресконференция в петък, на която ще отговори на актуалните тези дни въпроси около него и ръководената от него институция. За тогава той остави коментарите около поискания от ГЕРБ импийчмънт и обвиненията, че е нарушил конституцията. Нагледал съм се 20 години на хора, които се учат, когато влязат в парламента или правителството. Това заяви държавният глава на дискусия с ученици от столицата за това как виждат България през 2020 г., която се състоя в президентството. Той препоръча на младежите да придобият знания много преди да започнат работа в институция. Президентът добави, че винаги се е стремял да реализира политика за младите. Вместо да се оправдаваме с наследството, да се вземем в ръце и да почнем да правим политика, която ни дава друга перспектива, смята президентът. Според Първанов голям проблем на българите е, че продължаваме да се държим като кандидат-членове на ЕС. Свикнахме, когато ходим в Брюксел, само да се оплакваме и оправдаваме, каза държавният глава. Според него трябва да имаме повече самочувствие.

Борисов губи влияние в ГЕРБ, твърди Дума.

Премиерът Бойко Борисов очевидно губи влияние в ГЕРБ. Този извод може да бъде направен от неговите думи в Бургас вчера. Според признанията на министър-председателя той лично бил против да се иска импийчмънт на президента Георги Първанов, но ръководството на партията бламирало мнението му. "Имаше заседание на изпълнителната комисия, опитах се да повлияя както първия път, но партията е категорична, че подобно поведение не може да се търпи", оправда поражението си Борисов. Ръководството на ГЕРБ влезе и в противоречие със заповедта на лидера си, който на националното събрание на партията през януари забрани на членовете да говорят за президента, защото това право имал самият той. Вицето на Борисов Цветан Цветанов само преди няколко дни обвини държавния глава в нарушение на конституцията заради това, че е публикувал стенограмата на разговора си със Симеон Дянков. В Бургас вчера премиерът обяви своите бъдещи политически задачи. "Аз ще правя магистрали, ще правя пречиствателни станции, ще усвоявам милиони и усвоявам от Европейския съюз, ще строя заводи, ще решавам проблемите на хората и това правя в момента, заяви скромно той.

За нас 10% осигуровки, на държавата - 8%, съобщава 24 часа.


Правителството реши да увеличи здравната вноска от 8 на 10 процента от април само за бизнеса и работещите. Таксите, които държавата превежда към здравното осигуряване за деца, пенсионери, военнослужещи, студенти и държавни служители, обаче ще си останат на сегашното ниво. От здравното министерство обясниха, че това се прави, тъй като няма смисъл в състояние на намаляващи приходи държавният бюджет да бъде товарен с по-големи плащания. Според официалното съобщение на кабинета държавните трансфери към здравната каса няма да се увеличават. Зам. финансовият министър Владислав Горанов обаче твърди, че за всички наети от държавата вноската ще е също 10%, а 8-те процента се отнасят само за деца и пенсионери. КНСБ вече заяви, че ще обжалва правителственото решение. Вицепремиерът Симеон Дянков обаче смята, че то ще бъде одобрено от парламента и ще влезе в сила.
За нас по-висок данък здраве, за държавата само 8%
Изненадващо правителството реши да увеличи здравната вноска от 8 на 10 процента само за бизнеса и работещите. Таксите, които държавата прави към здравното осигуряване за деца, пенсионери, военослужещи, студенти и държавни служители, обаче ще си останат на сегашното ниво. В одобрените вчера от кабинета изменения в закона за здравната каса е записано, че не се предвиждат изменения в държавните трансфери, определни в законите за държавния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване. От здравното министерство обясниха, че това се прави, тъй като няма смисъл в състояние на намаляващи приходи държавният бюджет да бъде товарен с по-големи плащания.

Властта пести от здравето на децата, пише Дневен Труд.


Държавата си спести на гърба на деца и пенсионери 8 млн. лв. от здравните им вноски за януари т. г. Вместо предвидените 78 млн. лв. здравната каса получила трансфер от 70 млн. лв., научи “Труд” от здравното министерство. А по-късно новината потвърди и Жени Начева, директор на касата. Тежък удар нанесе правителството вчера на българите и фирмите, като увеличи здравната вноска от 8 на 10%. Повишението обаче не засяга държавата, която отговаря за основните социални групи. Стана ясно, че и баш вицепремиерът Симеон Дянков е с неплатени здравни вноски.
Народът ще плаща по-скъпо за здраве, а държавата - не
От 8 на 10% скача здравната вноска за гражданите и техните работодатели от 1 април т. г. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които бяха приети вчера на заседанието на Министерския съвет. Повишението на данък здраве обаче не се отнася за самата държава, която осигурява деца, пенсионери, студенти, държавни служители, безработни и социално слаби. Скокът на вноската е удар само върху осигуряващия се българин и фирмите.

Реформа в криза? Налага се! И да я свършим до Коледа, казва в интервю за 24 часа ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия.

- Подкрепят ли лекарите реформата?

- Няма лекар, който да не подкрепя необходимостта от нея. Идеята се износва повече от 10 г. От 1998 г. насам се обсъжда и всеки знае, че трябва да има. Това, че има различни виждания за начина и времето, за което се прилага, е нормално. Най-крайните мнения са, че тя се прави за 3 г. Според мен до края на годината тя трябва да приключи, но не трябва да търсим някакви стахановски срокове - за един, два месеца.
- Дайте примери с други страни.
- Няколко страни в последните 10 г. са направили по-цялостна реформа в здравеопазването. Първата бе Белгия, а целта бе здравеопазването да се децентрализира. Тя го направи бързо, за 1 г. Холандия се справи за около 4 г. Тя обаче не беше в криза и те имаха средства, за да го правят с достатъчно пари. Техният модел е най-близо до нашия манталитет. Задължителният им пакет е 6,6%, а останалото го поема държавата. Тези проценти се поемат от работещите, а не от работодателя. В абсолютни стойности като пари нещата са коренно различни, но това е въпрос на стандарт. Друг модел, който е близък до нас, е този в Англия - там няма задължителни здравни вноски освен в някои звена за спешност. Държавата заделя пари от събраните данъци. Това води обаче до опашки чакащи за лечение и операции. Усложнена е организацията им, но понеже те са традиционалисти, от 1947 г. почти не са я променяли. Усъвършенстваха само информационна си система. Между другото тя струва 14 млрд. лири и създаването й продължи 7 г. със същите проблеми като при нас - забавяне на сроковете и т.н. Нашият основен проблем е, че сме принудени да направим реформата в криза. И аз имам повод да съм недоволен. Здравното министерство ни изключи от списъка на възможните кандидати за част от 140-те млн. евро от еврофондовете, въпреки че сме представили два добри проекта. Разбираме го като проблем на кризата. За всяко нещо човек трябва да се бори.
- Защо се стигна до вдигането на вноската за здраве?
- Вдигането на вноската с 2% е единственият възможен вариант за вливането на средства в здравеопазването. Проблемът е по-скоро в липсата на чуваемост между отделните звена - джипита, специалисти в болници, шефове в болници, министерство на здравеопазването, общини. Всеки защитава само собствените си интереси и не се интересува от общото.

Замразиха депутатските заплати, четем в Новинар.

Да се замразят заплатите на депутатите, решиха самите народни избраници в парламента. Така възнагражденията им спират да се актуализират и преизчисляват на всеки три месеца според растежа на средната работна заплата, като беше досега. Заради преизчислението възнагражденията на депутатите се увеличиха със 111 лв. за първите три месеца на годината. Замразяването ще важи до края на 2010 г. Така всеки депутат ще трябва да получава толкова пари, колкото е взел декември 2009 г.- 2196 лв. Предложението беше прието със 143 гласа "за", само един "въздържал се" и нито един "против". По време на дебатите обаче и леви, и десни се състезаваха да критикуват мярката. Според лидера на ДСБ Иван Костов това било популизъм и управляващите действали на парче. Сините поискаха да се промени изобщо механизмът на изчисление на тези възнаграждения. За БСП финансовият ефект ще е нулев и това е „поредното търсене на политически дивиденти”.

Режете чиновници, не вдигайте данъци, съветва Дневен Труд.

Само няколко месеца след като данъчната тежест върху покупко-продажбата на труд беше намалена, правителството прие мярка, която ще върне тежестта до нивата през 2009 г. Няколко важни въпроса по повод това решение:
1. Ще постигнат ли целта си по-високите данъци, а именно запълване на бюджетен дефицит?
2. Кой ще поеме тежестта на това увеличение?
3. Ще има ли негативни ефекти, които правителството пропуска в прогнозата си?
Прогнозата, че увеличение на здравната вноска от 8 на 10 процента ще донесе над 300 млн. лв. в хазната, изглежда оптимистична. Това сякаш е механично изчисление на база на заетите в частния сектор и средните заплати там. Допускането е, че хората просто ще продължат да плащат данъците си, макар и по-високи. Става дума за около 1,6 млн. работни места, създадени чрез трудов договор в частния сектор, и още около милион заети без трудов договор (самонаети или на свободна практика). Наистина, ако приемем, че всички тези работни места могат да поемат увеличение на данъка, който се плаща за тяхното съществуване, в “светлата” част на икономиката би имало увеличение на приходите в бюджета с около 300 млн. лв. годишно. Но има силни причини да очакваме, че не всички ще могат да платят по-високите данъци. Към момента данъците върху труда или данъчноосигурителната тежест е 32,3% за най-масовите работни позиции. Това е делът на осигуровките и личния данък в общите разходи за труд на работодателите. С други думи, когато от касата на работодателя излизат 1000 лв. за заплати, в джоба на работника стигат 680 лв.

Досиетата разкриха 83-ма от МВР, донасяли за бившата ДС, известява Дневник.

Комисията по досиета оповести имената на 83 служители на Министерството на вътрешните работи, сътрудничили на бившите служби. Комисията е извършила проверка на служителите, заемали ръководни постове в министерството - главни секретари, генерални директори, заместник-генерални директори, главни директори, заместник-главни директори, директори, заместник-директори, началници на районните полицейски управления, началници на отдели и началници на сектори. На проверка подлежат 6219 лица, 81 лица не подлежат на проверка по силата на закона. Към датата на постановяване на настоящото решение Комисията е проверила 376 лица. Проверката на лицата, заемали или заемащи публични длъжности в МВР продължава, съобщават от комисията.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама