НОВИНИ


Учен от БАН: Да не се бърза с мащабно ваксиниране, преди да знаем коя е най-ефективната ваксина

5 5082 06.01.2021
Учен от БАН: Да не се бърза с мащабно ваксиниране, преди да знаем  коя е най-ефективната ваксина

Не трябва да се бърза с мащабно и скоростно ваксиниране, предвид на това, че все още не сме определили коя е най-ефективната ваксина.Тава каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамент “Инфекциозна микробиология” към БАН.


"Когато трябва да се работи под напрежение и под натиска на инфекцията, трябва да се използват най-съвременните научни подходи", категорично заяви ученият.

Според него трябва да се направи анализ на различните ваксини дали имат достатъчна защита на организма и колко дълго ще трае имунният отговор, а чак тогава ще може да се посочи коя от ваксините е най-ефективна.

 

По думите му е правилен подходът първо да се ваксинират здравните работници и всички на първа линия, за да може рискът при тях да е сведен до минимум, а след това да се разшири мащабът на ваксиниране и да се получи колективен имунитет, който да е щит срещу навлизането на нови случаи на коронавирусна инфекция:

 

"Преболедувалите Covid-19 трябва да следят състоянието си и при понижаване на титъра на антитела и съществуващ риск от реинфекция, трябва да прецизират поведението си - отново да спазват противоепидемичните мерки и дори да се ваксинират".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама