Кутия с 500 грама прясно набрани череши беше продадена на първия търг тази година в префектура Ямагата за един милион йени (9 800 долара), съобщиха от местната асоциация на земеделските кооперации, съобщи БГНЕС
Най-скъпата партида се състои от няколко десетки избрани големи плодове от сорта Satonisiki, който е най-ранният. Технологията на отглеждане до голяма степен обяснява високата цена. Дърветата растат в специални саксии. От юни до началото на октомври те се поставят в хладилник и след това се прехвърлят в оранжерия. Оранжерията поддържа температура от 25 градуса през деня и около 13 градуса през нощта.
Град Тендо, където се отглежда този сорт череши, се гордее, че има най-ранните реколти в Япония. Префектура Ямагата традиционно се счита за доставчик на най-вкусните череши в Япония - тя предоставя 75% от всички череши, произведени в Япония. Но обикновено първите плодове се появяват в края на пролетта и лятото.