НОВИНИ


Тръмп осъди щурма на Капитолия, призна победата на Байдън

35 3757 08.01.2021
Тръмп осъди щурма на Капитолия, призна победата на Байдън
Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп осъди щурма на Капитолия, призова за спокойствие и обеща да осигури безпроблемен преход на властта. Така той призна и победата на Джо Байдън.


Тръмп направи това във видеообръщение в Туитър, след като получи разрешение от социалната мрежа отново да може да публикува в нея. Платформата блокира профила му за 12 часа и обяви, че може да забрани достъпа му за постоянно, ако отново наруши правилата на платформата.

 

Действащият американски президент пусна в Туитър няколко съобщения в сряда, наричайки хората, щурмуващи Капитолия "патриоти".

 

В новото си видео в Туитър Тръмп посочва още, че щабът му активно е използвал всяка законна възможност да оспори резултатите от изборите и по този начин се е борил за защита на американската демокрация.

 

"Конгресът утвърди резултатите. Новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари. Ще се съсредоточа върху плавен, безупречен и безпроблемен преход на властта. Този момент изисква изцеление и помирение", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от БНТ.

 

Полицията на Капитолия опроверга съобщения на медии, че полицай е починал след сблъсъците, избухнали след като привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. Няколко офицери са били ранени и някои от тях - хоспитализирани, но няма починали, заяви полицията. Четирима души починаха в размириците.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама