ПОЛИТИКА


Проф. Йончев: Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима, да излезем от митовете

66 11870 09.01.2021
Проф. Йончев: Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима, да излезем от митовете
Димитър Йончев БГНЕС

„Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима. Това е уникално, но за да го разберем, трябва да излезем от митовете. В анализ във вестник „Монд“ от днес се казва, че събитията от 6-и януари сочат, че САЩ са заплашени от етнически и расов конфликт, който е в безизходица. Аз съм съгласен с това“. Това каза пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност.


Според него новата администрация в Белия дом ще трябва да се съобразява с едно напрежение, което ще съпътства много от предстоящите решения.

 

Той смята, че на Балканите САЩ ще имат като проблем номер едно турският президент: „Колата скърца по отношение на Ердоган. Той помпа мускули, показва амбиции, работи с една много широкоспектърна политика и държи страната му да показва образ на суверенно поведение... Вторият проблем на САЩ ще бъде свързан с по-обща мобилизация на Източна Европа около границите с Русия, ние сме „за“ това. Ще се държим добре - нищо ново, въпрос на интензивност само“.

 

„Виждам перспектива на развитие по проекта „Три морета“, тъй като инициативата влиза в геополитическия план за изолирането на Русия от останалия свята, включително и с военно присъствие“.

 

По думите му в края на годината отново ще се възстанови динамиката в световните премествания на хора и капитали: „Това прави света друг и пандемията показва, че не можем да вземем общи решения и в собствените си либерални държави не можем да управляваме общността, защото хората станаха всеки сам за себе си и не слушат никого“.

 

Експертът коментира и Китай: „Китай е насочен към себе си и китайците са култура, която наблюдава какво правят другите, но не се интересува от експанзии извън своята зона на интерес. Китай превежда всичко на собствения си език и уважава онова, което притежава от хилядолетия насам. Обществото е управляемо, макар че говорим за гигантска общност“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама