НОВИНИ


СДС заговори като ГЕРБ, нападна Румен Радев

31 3701 11.01.2021
СДС заговори като ГЕРБ, нападна Румен Радев
Румен Христво от СДС

СДС заговори като ГЕРБ, нападайки президента Румен Радев. Партията, която подкрепи партията на Бойко Борисов излезе с остра позиция относно датата за парламентарните изборите и цялостната нерешителна позиция на държавния глава по въпроса. Ето я и нея:


„Във връзка с нерешителната позиция на президента Румен Радев, относно датата на парламентарните избори, и с цялото ни уважение към институцията Президент на Република България, заявяваме:

 

1. Румен Радев показва липса на държавническо поведение с постоянното колебание и промяна на мнението си относно датата на изборите. 
2. Ясно е, че се стреми да избере дата в угода на партии и организации, свързани с протестите, за да имат повече време за структуриране и агитация.

3. Твърдеше, че всеки ден управление на ГЕРБ е пагубен за България и настояваше за незабавна оставка, а сега отдалечава датата. Това показва, че целта му е била да управлява в своя полза и изгода, чрез служебно правителство.

4. Деградирането на президентската институция достигна своята кулминация с нежеланието му близо година да свика КСНС за коронакризата, където да се изработи консенсусна национална политика, а не да се използва тежката ситуация за политически дивиденти и подриване на авторитета на отделни държавни институции.

5. Би било добре Радев да спази традицията на предшествениците си и да потърси мнението и на политическите сили, като проведе консултации с тях. Да, той не е задължен да го прави, но все пак България е парламентарна, а не президентска република.

6. Румен Радев се опитва да използва здравни аргументи, които не могат да бъдат категорични. Какви гаранции има, че през април пандемията ще бъде с по-малка сила, отколкото на 28-ми март?

 

Като оставаме с уважение към президентската институция и конституционното право на президента да определя датата на изборите смятаме, че той е длъжен да прави това максимално аргументирано и прозрачно. Поведението, което демонстрира досега, е безотговорно и недостойно за поста, който заема, и генералския му чин.

Ние категорично заявяваме, че следващият президент не трябва да бъде случайна, конюнктурна фигура, а изграден държавник, за когото интересът на България да е над неговия собствен“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама